RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Окупанти продовжують евакуацію з Херсона і звозять "мобиків": зведення Генштабу ЗСУ

Триває 244 доба повномасштабної російсько-української війни: ЗСУ відбивають атаки ворога, російські окупанти продовжують обстріли й готуються до оборони на Херсонщині.

Про це йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ станом на ранок 25 жовтня.

Сили оборони Україні відбили атаки ворога в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Бахмут, Білогорівка, Верхньокам’янське, Іванград, Кліщіївка, Спірне, Соледар, Мар’їнка і Невельське Донецької області, тоді як окупаційно-терористичне військо веде наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Читайте також: Бої за Херсон: чи окупанти триматимуть оборону і куди можуть піти ЗСУ

Крім того, ворог облаштовує оборонні позиції на лівому березі Дніпра в Херсонській області, зокрема, у районі населеного пункту Горностаївка інженерно-саперні підрозділи російських окупаційних військ проводять мінування берегової лінії, залишаючи невеликі проходи для потенційного відступу своїх військ з правого берега.

Щодо так званих евакуаційних заходів, то окупанти на заміну евакуйованим колаборантам, перекидають новомобілізованих росіян (так відбувається у селі Львове), а також масово займаються мародерством.

"З правобережної частини Херсона, у населені пункти Генічеськ та Скадовськ, вивезено обладнання та персонал всіх банків та окупаційної адміністрації. Викрадено обладнання Інтернет-провайдерів. Евакуації підлягають представники оперативних служб та медичний персонал. Припинено фінансування шкіл та забезпечення харчуванням дітей у школах. Зросла кількість грабежів місцевих жителів та випадків мародерства", - додали в Генштабі.

Разом з цим російські окупанти не припиняють завдавати ракетних та авіаційних ударів по інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Лише за минулу добу росіяни завдали 3 ракетних та 12 авіаційних ударів, здійснили понад 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, частина з яких припала на об’єкти цивільної інфраструктури населених пунктів Вугледар і Нескучне Донецької області, Нова Кам’янка Херсонської області та Миколаїв.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без змін. Є загроза ракетних та авіаційних ударів по об’єктах критичної інфраструктури України з Білорусі.

На інших напрямках російське окупаційне військо здійснювало обстріли:
  • На Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Сеньківка Чернігівської області та Рожковичі, Соснівка і Велика Писарівка Сумської області.
  • на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Ветеринарне, Вільхуватка, Вовчанськ, Дворічна, Кам’янка, Красне, Стариця, Стрілеча, Хатнє та Чугунівка Харківської області;
  • на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків та артилерії, в районах населених пунктів Кислівка Харківської області, Невське і Стельмахівка Луганської області, Берестове, Зарічне, Терни, Торське і Ямполівка на Донеччині;
  • на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Андріївка, Бахмутське, Бахмут, Білогорівка, Веселе, Іванград, Курдюмівка, Майорськ, Опитне, Соледар та Яковлівка Донецької області;
  • на Авдіївському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Водяне, Красногорівка, Мар’їнка та Первомайське;
  • на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Времівка, Вугледар, Нескучне, Новосілка, Павлівка Донецької області та Зелений Гай, Новоандріївка, Ольгівське, Степове, Червоне і Щербаки Запорізької області.
  • На Південнобузькому напрямку зазнали вогневого ураження райони понад 20 населених пунктів: Білогірка, Давидів Брід, Мирне, Сухий Ставок, Тернові Поди та інші.

Водночас Сили оборони України продовжують знищувати особовий склад і військову техніку окупантів: за останні дні підтверджено знищення п’яти одиниць озброєння і військової техніки та до 110 військовослужбовців окупаційних військ тільки в Запорізькій та Херсонській областях.

Ефективно протягом минулої доби відпрацювала українська авіація, завдавши 30 ударів й уразивши 22 райони зосередження озброєння та військової техніки ворога, 5 складів боєприпасів та позицій 9 зенітних ракетних комплексів. Крім того, сили ППО збили 3 гелікоптери Ка-52 "Алігатор", бомбардувальник Су-24М, 2 БпЛА "Орлан-10" та БпЛА "Shahed-131".

Свою роботу виконали й ракеті війська і артилерія: уразили 6 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 2 склади боєприпасів, зенітний ракетний комплекс, радіолокаційну станцію "Зоопарк" та 2 інших важливих об’єкти ворога.

Раніше "Апостроф" писав, де зараз на сході України йдуть найважчі бої.