RU  UA  EN

Неділя, 6 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

5 жовтня

4 жовтня

3 жовтня

Всі новини

Зброю в руки не дадуть: в Україні має розпочатися цільова мобілізація – що це означає

З початку повномасштабної війни в Україні діє загальна мобілізація населення, але в травні уряд додав до Положення про єдину державну систему цивільного захисту пункт про проведення "цільової мобілізації".

Як з'ясував "Апостроф", згідно з цим документом, громадян офіційно мобілізуватимуть для ліквідації наслідків руйнувань на звільнених територіях.

Після проведення розмінування у період цільової мобілізації громадяни працюватимуть на деокупованих територіях у якості "робочих рук". На час громадських робіт за ними має зберегтися робоче місце та заробітна плата.

Читайте також: Мобілізація в українську армію: у кого є відстрочка і кого можуть призвати у 2023 році

В основному для ліквідації наслідків російської збройної агресії залучатимуться пожежно-рятувальні підрозділи, аварійно-рятувальні служби та подібні до них.

Коли точно почнеться цільова мобілізація, в документі не вказано. Однак у більшості населених пунктів, які зазнали руйнувань від окупантів, вже давно діють волонтери-добробатівці, які спільно з комунальними службами та ДСНС розбирають завали, розчищають територію та вивозять сміття.

Нагадаємо, раніше ми писали, як карають за спроби ухилитися від служби.