RU  UA  EN

Четвер, 30 травня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.70
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 травня

29 травня

Всі новини

Окупанти продовжують вивозити людей із Херсонщини: зведення Генштабу ЗСУ

Сили оборони України протистоять ворогу - російському окупаційно-терористичному війську - вже 248 добу. Зараз основні зусилля армії РФ зосереджені на Бахмутському й Авдіївському напрямках, тоді як ЗСУ продовжують знизущувати російських окупантів і їхню військову техніку на всій лінії фронту.

Про оперативну інформацію щодо російського вторгнення станом на ранок 29 жовтня повідомили в Генштабі ЗСУ.

Протягом минулої доби українські захисники відбили атаки ворога у районах населених пунктів Водяне, Кам’янка та Невельське Донецької області. Водночас російські окупанти за цей період часу завдали 4 ракетних та до 25 авіаційних ударів і здійснили понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, від чого постраждали 35 населених пунктів, зокрема Сіверськ і Пречистівка Донецької області; Малі Щербаки Запорізької області; Давидів Брід і Мала Сейдеминуха на Херсонщині та Кобзарці Миколаївської області.

Читайте також: Тепло у квартирах та тиждень без обстрілів: як зараз живе прифронтовий Слов'янськ

Щодо оперативних напрямків, то на Волинському та Поліському обстановка без значних змін: Білорусь продовжує підтримувати збройну агресію РФ проти України, зберігається загроза завдання ракетних ударів та застосування ударних БпЛА з території цієї країни.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

  • на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії у районах населених пунктів Гай, Хрінівка та Леонівка Чернігівської області;
  • на Слобожанському напрямку – з використанням артилерії різних типів у районах населених пунктів Ветеринарне, Дворічна, Стариця, Стрілеча та Чугунівка;
  • на Куп’янському та Лиманському напрямках – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Берестове, Невське, Спірне, Ольгівка та Новоєгорівка;
  • на Бахмутському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії в районах населених пунктів Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Часів Яр, Кліщіївка, Соледар, Зеленопілля та Яковлівка;
  • на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Авдіївка, Водяне, Мар’їнка, Новомихайлівка та Первомайське.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках - по позиціях Сил оборони та цивільній інфраструктурі в районах Великої Новосілки, Времівки, Гуляйполя, Залізничного та Павлівки.
  • На Південнобузькому напрямку - понад 20 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Крім того, окупанти здійснили близько 20 вильотів БпЛА для ведення повітряної розвідки.

Разом із цим російські окупанти в Бериславі на Херсонщині масово переодягаються у цивільний одяг та заселяються у приватні помешкання. Також у регіоні проводиться так звана "евакуація" росіян із з тимчасово зайнятої території, зокрема і медичних закладів, звідки ті вивозять все обладнання та медикаменти. Лікарі не допускаються на територію лікарень навіть за особистими речами.

Загалом ситуація з медициною в окупантів критична, про що свідчить нестабільна робота санітарної авіації й неготовність медичної інфраструктури Бєлгородської області. Там лікарні завантажені на 100 відсотків, унаслідок чого ворог змушений евакуйовувати поранених автобусами до сусіднього Воронежа.

Водночас Сили оборони України допомагають окупантам посилити проблеми з "трьохсотими" й "двохсотими": у районі населеного пункту Майорськ напередодні знищено близько 300 окупантів, які готувались до чергового нападу. Ще близько 60 легкопоранених було доставлено наступного дня до медичних закладів міста Горлівка, а в населеному пункті Червонопопівка Луганської області знищено до 20 російських військовослужбовців, та ще близько 30 окупантів отримало поранення різного ступеня важкості.

"Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 24 удари по районах зосередження озброєння та військової техніки, а також позиціях комплексів ППО противника. На різних напрямках наші підрозділи протиповітряної оборони збили два штурмовики Су-25, один гелікоптер Мі-8 та один БпЛА ворога. Воїни ракетних військ і артилерії за поточну добу уразили позиції батареї самохідних артилерійських установок та інші важливі військові об’єкти противника", - додали в Генштабі ЗСУ.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що зараз відбувається у Херсоні під тимчасовою окупацією.