RU  UA

Строковиків офіційно відправлятимуть на війну: у чому нюанси нового призову в Росії

Оголошення про припинення часткової мобілізації тих, хто перебуває в запасі в Росії, більше декларативне, оскільки мобілізація як йшла, так далі й триває, але при цьому система вже переповнена.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт, льотчик, полковник ЗСУ у запасі Роман Світан.

Експерт зазначив, що в РФ з 1 листопада має розпочатися призов на строкову службу, який, накладаючись на мобілізацію, призводить до того, що "зайве" з неї висипається.

"Річ у тому, що мобілізаційна система Росії максимум може готувати 150 тисяч, не більше", - зазначив Роман Світан.

Читайте також: Їм потрібне гарматне м'ясо: у розвідці розповіли, що буде з мобілізацією в РФ

Міноборони РФ цілком зможе використати "строковиків" на війні, оскільки за російським законодавством окуповані території перебувають у складі Російської Федерації, де, в тому числі можна нести строкову службу. Втім, на військовий потенціал їхнє переміщення на український фронт не вплине. "Максимум, на що вони будуть впливати – це на щільність військ", – вважає експерт.

Водночас міністр Сергій Шойгу, який заявив, що 82 тисячі мобілізованих відправлено на передову, м'яко кажучи, збрехав, бо на наших фронтах немає такої кількості "чмобиків", які й так розмазані по всій лінії фронту від Херсонської до Луганської областей.

Є певна кількість, трохи більше 20 тисяч, російських військ у районі Валуєк Білгородської області РФ, які готуються збільшувати щільність військ у районі Сватового та Кремінної, оскільки північ Луганської області російськими військами практично не покрита.

"І десь до 5000 військ є у Білорусі – не більше того", - зазначив Роман Світан.

Ті ж 150 тисяч солдатів, які зараз готуються в російській мобілізаційній системі, будуть готові "на вихід" лише до середини чи кінця листопада. Але і ця чисельність не укомплектована бойовою технікою, наголосив експерт.

"А просто посилати м'ясо на наші кулемети чи під наші "Хаймерси" та 155-ту арту, - у принципі, нехай посилають, назад отримають хвилю пакетів", - резюмував полковник ЗСУ у запасі Роман Світан.

Нагадаємо, що під час часткової мобілізації в Росії вбивати українців можуть забрати навіть ченців.