RU  UA

Тотальне мародерство та ізоляція: як окупанти відрізають від цивілізації мешканців Херсонщини

Сьогодні російські окупанти разом із колаборантами всіма силами намагаються залякати і депортувати місцеве населення в Російську Федерацію, або на лівобережжя Херсонської області.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів радник міського голови Херсона Роман Головня.

Він підтвердив, що у місті зупинена робота магазинів, максимально обмежена робота закладів охорони здоров’я, є й обмеження роботи життєво важливої інфраструктури, зокрема водоканалу та служби газу.

Читайте також: Аптеки та магазини закриті, люди їдуть: що відбувається у Херсоні під окупацією

"Там теж максимально все робиться для того, щоб ця інфраструктура була максимально уразлива", - наголосив Роман Головня.

За його словами, окупанти фактично, крадуть і віджимають громадський транспорт, який вивозиться ближче до Криму, в Російську Федерацію.

Окрім того, зафіксоване масове мародерство по всьому місту, від приватних осель до музеїв і церков.

Таким чином створюється певна напруга, й агресор хоче підштовхнути місцеве населення до паніки. Але насправді дуже мало громадян ведеться на цю "евакуацію-депортацію" і багато людей вирішили залишитися, чекаючи на наші Збройні сили в місті.

Разом з тим ситуація з мобільним зв’язком, як наголосив радник міського голови, дуже складна ситуація й це поглиблює важкість окупації, оскільки дуже слабка комунікація з "адекватним світом".

"Максимально обмежений зв’язок з тими російськими сімками, які примусово продали мешканцям Херсонщини. Інтернет фактично взагалі відключений", - розповів Роман Головня, додавши, що люди не можуть зв’язатися зі своєю ріднею в Херсоні.

"Фактично мешканці Херсонщини, які опинилися в окупації, сьогодні є заручниками, і виїхати на підконтрольну територію вкрай важко, майже неможливо", - зазначив він. Єдиний шлях – через Василівку, через Запоріжжя, заблокований.

Декілька днів тому окупанти все ж пропустили там певну кількість людей, які більше двох-трьох тижнів знаходились в черзі. "Росіяни вигадали низку своїх нових правил перетину лінії розмежування, сірої зони, лінії фронту, і під цим приводом утримують мешканців, скоріш за все, прикриваючи свої війська мирним населенням від наступу наших Збройних сил в бік Мелітополя", - зауважив Роман Головня.

Нагадаємо, глава Головного управління розвідки МО України Кирило Буданов прогнозує закінчення операції зі звільнення Херсона до кінця листопада.