RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Замість пенсій – соцдопомога: кому належить, скільки платять і як отримати

В Україні люди пенсійного віку без необхідної кількості страхового стажу отримують соціальну допомогу, тобто так звану соцаільну пенсію.

Про це розповіли у виданні "НаПенсії".

Що таке соціальна пенсія

Українці пенсійного віку, які не мають права на пенсію через недостатню кількість стажу, можуть отримувати соціальну пенсію за віком, яку перераховують кожні 6 місяців з урахуванням майнових змін та середньомісячного сукупного доходу.

Читайте також: Платитимуть понад 4 тисячі: в Україні може з'явитися новий вид пенсій

Коли призначають соціальну пенсію

Призначення такої грошової допомоги регламентується у Постанові КМУ № 1098 від 27.12.2017 "Про Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не отримала права на пенсійну виплату".

Отримати допомогу мають право лише ті люди, які на момент оформлення соціальних виплат здобули щонайменше 15 років страхового стажу.

Які потрібні для цього документи

Людині для отримання соціальної пенсії потрібно звернутися в органи соцзахисту населення за місцем прописки чи фактичного проживання. Якщо оформлювати виплати не за пропискою, то також потрібно мати при собі довідку про неотримання такої допомоги в Управлінні праці та соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання. Слід принести такі документи:

  • Документ, що засвідчує особу пенсіонера та його місце проживання;
  • ІПН;
  • Довідку про страховий стаж (видається в Пенсійному фонді на запит пенсіонера — протягом 5 робочих днів);
  • Декларацію про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за останні півроку, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги.

Який розмір соціальної пенсії

Ця грошова допомога становить різницю між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не більше 100 % прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Раніше "Апостроф" повідомляв, які категорії українців мають право вийти на пенсію раніше.