RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

ЗСУ знищили під Макіївкою батальйон із понад 500 "мобиків": розповідь росіян, що вижили

Під Макіївкою у Сватівському районі Луганської області внаслідок обстрілу на лінії зіткнення українські захисники знищили батальйон мобілізованих з Воронезької області – з 570 людей живими залишилися 29, ще 12 з них постраждали.

Про це повідомив один з російських мобілізованих Олексій Агафонов, що вижили, в коментарі "Верстці".

Читайте також: "Мобілізація Шредінгера": як Путін остаточно вганяє себе в залежність від власних маріонеток

За його словами, командир батальйону мобілізованих, які проходили підготовку у військовій частині 2079, спочатку сказав їм, що новоприбулих привезуть до району Сватового за 15 кілометрів від лінії фронту, а там вони вже вступлять до лав "територіальної оборони". Але насправді їх у ніч з 1 на 2 листопада привезли прямо на лінію зіткнення, кинули в посадки та наказали окопуватися із трьома лопатами на весь батальйон, а також утримувати лінію оборони.

"Ми як змогли окопалися, а під ранок почався обстріл - артилерія, "гради", міномети, коптери, нас просто розстрілювали. Коли все почалося, офіцери одразу втекли. У перервах між обстрілами ми намагалися окопуватися, але нас одразу знаходили коптери та просто розстрілювали. З 570 осіб цілі 29, ще 12 поранені, інші - все", - згадує російський військовий, який вижив.

Дружина іншого російського мобілізованого Злата також дала коментар "Верстці" з приводу смертей.

"Загиблих, звичайно, більше половини", - сказала вона, передаючи слова чоловіка.

Крім того, Олексій Агафонов зазначив, що на тих самих позиціях розбили як мінімум ще один батальйон із мобілізованих росіян. Він особисто бачив десятки трупів, у деяких "навіть стирчать із кишень військовики".

"По телевізору показують, що все красиво, а насправді тут у Луганській області на передок кидають саме мобілізованих, і коли ми звідти відходили, не бачачи офіцерів, ми йшли вже назад, то бачили, що на третій лінії сидять лише контрактники та добровольці, а на передку мобілізовані", - уточнив Агафонов.

Він також додав, що місцеві жителі з Луганської області та контрактники не мають бажання воювати, тому щоб закрити дірки в обороні в район Сватове звозять мобілізованих з усіх регіонів РФ. У самому Сватовому, куди після обстрілу відступили мобілізовані, що вижили, ходять групи по дві-п'ять людини з інших розбитих батальйонів.

"Тут повна плутанина і роздрай. Усіх, хто вижив і знову прибув, групують у нові батальйони і закидають на передок, щоб закрити лінію оборони", - описує Агафонов.

Він заявив, що ЗСУ зачистили всю територію, де воювали мобілізовані.

Цю інформацію підтверджує дружина іншого мобілізованого, який вижив із батальйону, Людмила Чорних.

"Він зателефонував мені вранці з чужого номера і розповів, що сталося, що їх кинули копати лінію оборони, їх накрив мінометний обстріл і вони з Краснодона якимось чином дісталися Сватова, де зараз ховаються. Вони зараз бояться кудись йти, навіть до блокпоста бояться вийти. Керівництво їх покинуло і вони не знають, що робити, просто просять допомоги", - розповіла вона.

Така подія не залишила байдужим родичів кількох "мобиків", які потрапили під обстріл. Вони 5 листопада зібралися біля будівлі прокуратури Воронежа та вимагали розповісти їм правду про долю близьких.

"По телефону нам кажуть, що наші сини живі, здорові і навіть виконують військовий обов'язок. Які до біса живі і здорові, коли їх там усіх повбивало?", – обурюється мама військовослужбовця Андрія Холодова – Оксана Холодова.

Дружина ще одного мобілізованого Ганна зазначила, що ті, хто вижив, просять, щоб їх відпустили додому, просять про допомогу в цьому, оскільки не можуть там перебувати через страх від бомбардування. Водночас командування там теж немає.

"Їх кинули як кошенят, без підготовки, без нічого. А у нас із чоловіком дочка, їй півтора роки", - уточнила вона.

Інший мобілізований із Воронезької області Микола Воронін, якого забрали 13 жовтня, також підтверджує те, що знищено цілий батальйон.

"Все що сказав Агафонов, це все правда. Ми з ним були поруч увесь час, окопи поруч копали. Загиблих дуже багато, двохсоті лежать скрізь, у полях, по посадках, дуже багато хлопців полегло, відривало руки, ноги. Можу підтвердити. Нас коли виставляли на останню точку, нас залишалося 32, але вийшли ми звідти тільки 12 і всі поранені чи контужені. Нас відправляли разом з Агафоновим весь батальйон, 1-2 числа ми були під Макіївкою. Вночі нас поставили на точки, сказали копати, лопат не було, копали штик-ножами, потім як почало світати, вся посадка... двохсотими, лопатками витягували і тупо копали мало не могили собі", - сказав він.

Воронін отримав наскрізне вогнепальне поранення в районі ліктя, його везуть до лікарні.

Нагадаємо, "Апостроф" підбив перші економічні підсумки російської мобілізації і з'ясував, які наслідки вона дасть країні-агресору.