RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Мобілізація Шредінгера": як Путін остаточно вганяє себе в залежність від власних маріонеток

На тлі повного провалу на фронті в оточенні Путіна починаються дуже небезпечні процеси

На тлі повного провалу на фронті в оточенні Путіна починаються дуже небезпечні процеси Фото:

У РФ триває "спецоперація" з обдурювання населення, яке і так вже втратило зв'язок з реальністю внаслідок цілодобового промивання мозку. Держава і суспільство стрімко поринають у марення: "мобілізація" як би припинена, але триває; російська армія ось-ось "переможе"; ухилістів переслідувати немає сенсу, але у в'язницю посадять; війна йде "за планом", але бездарі-генерали провалили строки. Кремлівську вертикаль стрясають публічні скандали та пошуки винних, у яких все голосніше звучать голоси ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина та голови Чечні Рамзана Кадирова. Російський диктатор з кожним днем впадає в небезпечну для нього залежність від власних клевретів. Чому так відбувається, читайте у матеріалі "Апострофа".

Путін у режимі "ЧМО"

Путінські заяви щодо війни та провальної "мобілізації" все більше схожі на беззмістовне бурмотіння через двері психдиспансеру. Кремлівський ватажок продовжує спихати всі непопулярні рішення на міноборони РФ. За його словами, "часткову мобілізацію" оголосили за рекомендацією Шойгу та його банди, і на їхнє ж прохання Путін погодився з її скасуванням.

Враховуючи, що рішення вводилося в дію президентським указом, постало питання, чому Путін не став підписувати документ щодо офіційного завершення режиму "ЧМО" - часткової мобілізації. Кремлівський диктатор ухилився від прямої відповіді, сказавши, що "не замислювався" про це і має намір обговорити питання з юристами.

"Останні заяви Кремля ("мобілізація", "брудна бомба", нібито участь Британії в ударах по російському флоту в окупованому Криму) важко піддаються логічному аналізу. Видно, що російське керівництво вже собі не може пояснити, що і навіщо вони роблять. Щодо "завершення мобілізації" єдине наближене раціональне пояснення, що Путін тут намагається зіграти в "доброго царя", який почув народне ремствування і припинив весь цей цирк з кіньми, хоча насправді набір гарматного м'яса триває", - каже "Апострофу" голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Читайте також: В кремлі "продають" війну з Україною як першу анти­гомосексуальну – Вадим Денисенко

Розгубленість еліт

Не відстають від кремлівського ватажка й інші представники російської верхівки. Спочатку влада на місцях розпочала масові облави на всіх, хто підпадає під мобілізацію, але незабаром у містах-мільйонниках почали відігравати все назад.

Для залякування в уряді РФ і Держдумі пригрозили ухилистам кількома роками в'язниці, проштовхуючи відповідний законопроект, але голова конституційного комітету Ради федерації Андрій Клішас фактично дезавуював такі заяви, сказавши, що поки що питання з тюремним покаранням не є актуальним. Він також посперечався з колишнім президентом РФ Дмитром Медведєвим, який (мабуть, на тлі зловживання напоями) захотів повернути в країні страту.

"Має місце як гра в "хороших поліцейських", так і розгубленість еліт і держапарату. Війна програється, можливий прямий конфлікт з НАТО бачиться повною катастрофою, народ сотнями тисяч валить із країни. Тікуть не маргінали, які п'ють глід, а кваліфіковані кадри. Народ масово ухиляється і на роботу не ходить, економіка та фінанси вже "співають романси". Клішаси та йому подібні, з одного боку, хочуть заспокоїти народ, а з іншого – створити умови для повернення тих, хто втік", - зазначив у розмові з "Апострофом" політтехнолог Олексій Голобуцький.

Непослідовність проявляється у діях Рамзана Кадирова, який сказав, що у Чечні "мобілізації" не буде, оскільки вистачає "добровольців", але потім повідомив, що Грозний готовий і далі примусово набирати на війну гарматне м'ясо.

Паралельно з цим Кадиров, намагаючись потрапити до Путіна, нещадно критикує командування окупаційними військами, яке допустило втечу рашистів з Харківської області, а також на основних напрямках в ОРДЛО та півдні України.

Кримінальний тандем

Російське суспільство наскрізь просочене шовінізмом. Між областями та "неросійськими" республіками - соціальна прірва. Критика Кадирова не завжди може спрацювати серед "ватників", просто тому що генерал-невдаха Лапін - росіянин, а Кадиров - ні. У тому числі, для цієї публіки на загальнофедеральний рівень Кремль випустив полублатного "дядька Женю" Пригожина, який, як і Путін, пізнав життєві премудрості в пітерській підворітті.

Євген Пригожин, який відкрито набирає на війну зеків, зізнався, що має пряме відношення до ПВК "Вагнер". Він нещадно критикує верхівку міноборони РФ, також вимагаючи мобілізації для дітей російської еліти, яка нібито надто розслабилася. Все це активно транслюється через кремлівські медіа-ресурси, що вже зробило Пригожина вагомим спікером за темами внутрішньої політики.

"Путін не хоче особисто критикувати генералів, хоча все звалює на них. Тому на манеж випустили Пригожина і Кадирова як таких собі системних страшилок як для Шойгу і Герасимова, так і у ФСБ. Через Пригожина Путін звертається до "глибинного російського народу", який виграти війну не може, а почувати себе нікчемою не хоче. Коли Пригожин каже, що діти еліти повинні йти на війну і кидається на журналістів із криками "вистачить тут тріпатися, бери автомат та йди вбивати", то умовний дядько Вова з Тамбова такі "перфоманси" активно вітає", - пояснив "Апострофу" голова Бюро аналізу політики Віктор Бобиренко.

Проте бункерний диктатор продовжує наступати на старі граблі. Путін, як завжди, вирішуючи одну проблему, створює кілька нових. Політична легалізація Пригожина, перехід Кадирова у статус де-факто федерального політика зменшують Путіну поле для маневру. Вони у поєднанні з численними "військорами" та "патріотами Донбасу" за рахунок медійної активності впливають на рейтинги Путіна як серед плебсу, так і на внутрішньо-елітному рівні.

Кримінальний зброд вимагає від Путіна війни "до переможного кінця" у ситуації, коли Кремль не здатен перемогти навіть у разі використання тактичної ядерної зброї. Якщо зараз Путін нацьковує їх на військових, звинувачуючи у провалах, то незабаром саме ці "пригожини", які мають силовий ресурс, оголосять Путіна відповідальним за програну війну.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Новини партнерів