RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Стало відомо, скільки закордонних ЗРК треба Україні, щоб захистити Південь

Українським Збройним силам потрібен цілий підрозділ IRIS-T та дві повноцінні батареї NASAMS для кардинальних змін на полі бою на південному напрямку.

Про це "Апострофу" розповів речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Читайте також: Фабрика дронів: чим Іран ще може "здивувати" Україну

За його словами, кілька поставлених установок NASAMS від Сполучених Штатів не зможуть впоратися із лінією фронту у 2,5 тисячі кілометрів.

"У нас лінія фронту 2,5 тис. кілометрів, звідки ворог може атакувати як авіацією, так і крилатими ракетами, дронами-камікадзе. Це рахуючи морське узбережжя, Крим, Білорусь та Росію. Ось і все. Зміниться все лише тоді, коли ми отримаємо достатню кількість засобів ураження і боєприпасів до них. Наприклад, якщо буде цілий підрозділ IRIS-T, дві повноцінні батареї NASAMS, тоді можемо говорити, що ми перекрили цими комплексами, разом із тими, що ми вже маємо на озброєнні, південний напрямок: Одеську, Миколаївську, Херсонську області. Зробити такий собі щит півколом. Тобто це вплине, але тільки за умов достатньої кількості", - зауважив речник.

Він зазначив, що дані поставки в обмеженій кількості є просто певним посиленням, не здатним змінити ситуацію корінним чином на полі бою. Навіть те, що ППО сухопутних військ отримали самохідні зенітні установки з Німеччини Gepard - теж не здатне перекрити бодай якусь ділянку фронту.

"Вони мають обмежену дальність: до п’яти кілометрів. То скільки ж тих Gepard треба розставити, щоб перекрити якусь ділянку фронту? Тому їх використовують більше для прикриття певних військових чи стратегічних об’єктів. Та є і проблема зі снарядами: це не дешева річ, і виробляють їх країни Європи. Наприклад, Швейцарія, яка є нейтральною країною і в принципі не дала дозволу, щоб Німеччина передавала для України ці боєприпаси", - розповів він.

Те саме стосується й ПЗРК різного типу і радіусів дії, якими теж бажано дуже щільно наситити фронт.

"Адже яка зона дії ПЗРК? Всього 4,5 кілометри по висоті і 7 кілометрів по дальності", - додав Юрій Ігнат.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Балістичні ракети ми не зіб'ємо, але "бавовну" на росії ніхто не скасовував - Юрій Ігнат