RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Скандал через пісню про "матінку-Русь": у Києво-Печерській лаврі зробили заяву

У Києво-Печерській лаврі усунули священика від богослужінь, на літургії якого лунала пісня про Росію. Йдеться про інцидент, коли парафіяни співали "Дзвін пливе, пливе над Росією, прокидається матінка-Русь".

Про це повідомив намісник Лаври Павло (Лебідь) у відеокоментарі, опублікованому на YouTube.

За словами Павла, інформація про те, що в Лаврі моляться за Росію - неправдива, а виконання пісні про Росію було ініціативою мирян.

"Виклали в інтернет, нібито в Лаврі ми молимося за Росію тощо. Це факт неправдивий. Під час літургії ми молимося до Бога за нашу державу, за наше військо, за нашого президента і згадуємо лише нашого предстоятеля", - пояснив він.

Намісник Лаври зауважив, що дана пісня - зі словами, і це не богослужбовий спів. Проте, щоб знизити напругу - священика вирішили усунути від богослужінь. Чи буде його покарано - вирішить духовний собор Лаври.

"Сьогодні буде суворою забороною отця Захарія служити літургії, а також здійснювати ці молебні", - пообіцяв Павло.

У Лаврі не місце для "світських пісень", а молитися необхідно тільки за мир в Україні та збереження її державних кордонів, сказав він.

Нагадаємо, що 12 листопада у соцмережах з'явилося відео, де парафіяни співали про "пробудження матінки-Русі". В СБУ заявили, що відповідний інцидент не залишиться без відповідної реакції.