RU  UA

Тактика терору: які ризики Росія створить для деокупованого Криму

Після деокупації Криму росіяни можуть вдатися до тактики терору та обстрілювати кримські міста, як це відбувається з Херсоном. Але для кримчан бути вільними важливіше, аніж ризик бути обстріляними.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.

"Ризик подібного розвитку ситуації, як у Херсоні, завжди є. Але коли ти бачиш обличчя людей, яких звільнили після 8 місяців полону, коли вони розповідають, чого вони надивилися та натерпілися за місяці, то ці ризики для них другорядні. Для них найважливіше є те, що вони вільні. Так от в Криму за більше 8 років анексії, по тим настроям, по повідомленням, які ми отримуємо, для них бути вільними, ще важливіше, ніж ті ризики, про які ми кажемо. Ці ризики будуть, і нічого тут не зробиш, тому що Росія – це держава-терорист. Але все ж там чекають на швидке звільнення. Тому що бути в полоні – це ще більший ризик не тільки для тебе, а й для твоїх дітей та онуків, у яких немає майбутнього", – вважає Чийгоз.

Та найбільше Меджліс кримськотатарського народу хвилює те, якої шкоди можуть завдати місцевим жителям російські військові при відході та які наслідки окупації вони побачать на території Криму після більш ніж як восьми років анексії.

"Ми більше хвилюємося за те, що коли росіяни будуть виходити з Криму, вони не вийдуть просто так. По Херсонщині ми вже бачимо і ще побачимо, скільки тисяч життів коштувала ця восьмимісячна окупація з боку Росії. А уявляєте, наскільки вони будуть нервові, наскільки в них буде присутня тваринна жага помсти до наших співвітчизників у Криму, які так і не підкорилися окупантам. І ми працюємо, і я знаю, що наші спецслужби працюють над тим, щоб запобігти жахливим наслідкам відходу окупантів з півострова", – сказав Чийгоз.

Як повідомляв "Апостроф", деокупація Криму може відбутися за херсонським сценарієм. Серед військових та колаборантів вже ширяться панічні настрої через те, що ЗСУ можуть скоро зайти на територію анексованого півострова.