RU  UA

Повний блекаут неможливий: коли Україна зможе повернутися до планових відключень світла

Росія не зможе спричинити повний блекаут в Україні - якщо ракетні удари по енергосистемі України припиняться і рівень пошкоджень не зросте, то країна перейде від аварійних до планових відключень протягом тижня-двох.

Про це в коментарі "Апострофу" повідомив Андріан Прокіп, експерт Українського інституту майбутнього.

Він наголосив, що ситуацію може змінити закупівля електроенергії з Європи, але в такому випадку українців може очікувати підняття цін на електроенергію.

Читайте також: Тотальний блекаут: чи можуть росіяни знеструмити Україну

За його словами, спрогнозувати повну відсутність відключень важко.

"Лише системний оператор знає про повний стан справ в енергомережах. Тому скільки часу може зайняти ремонт – відомо лише тим, хто цим займається. І спрогнозувати це в сьогоднішніх умовах важко", - каже Прокіп.

На його думку, озвучена західна допомога у вигляді обладнання та підстанцій для електромереж зможе вплинути на стабілізацію енергосистеми, проте всі дані наразі не оприлюднюються.

"Поки не зрозуміло, яке саме обладнання нам постачатимуть. З відомих причин ця інформація тримається в таємниці. Але ця допомога може якимось чином вплинути. Для цього потрібен час", - пояснив експерт.

Стосовно ж анонсованих відключень "в ручному режимі" якихось об'єктів, то вони не врятують ситуацію з аварійними відключеннями.

"Щоб відключати якісь об'єкти "в ручному режимі", потрібно переплановувати схеми енергопостачання. Це час, людські ресурси, матеріали, обладнання. Але це не врятує ситуацію", - переконаний Андріан Прокіп.

Проте, на його думку, якщо росіяни своїми ударами й зможуть спричинити "повний блекаут", то триватиме він не довго і взагалі умовно повного блекауту не буде.

"Я не вірю в те, що росіянам вдасться спричинити повний блекаут по всій країні. Звісно, це буде визначатися пошкодженнями. Але їм не вдасться припинити енергопостачання на тривалий період для всієї країни. Мій песимістичний сценарій – це буде електропостачання по годинах. Можливо повториться ситуація, коли, скажімо, Київ чи якесь інше місто буде по 2-3 доби. Можуть окремі райони в країні на кілька днів втратити електропостачання. Але так, щоб увігнати всю країну в тривалий блекаут – росіянам цього не вдасться", - резюмував експерт.

Раніше ми писали, як правильно підготуватися до тривалих відключень світла.