RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Тотальний блекаут: чи можуть росіяни знеструмити Україну

Віктор Ягун про ракетні можливості окупантів

Віктор Ягун про ракетні можливості окупантів Фото: Апостроф

Енергетична система України – це розгалужена структура з багатьма переходами. Тобто у разі виходу з ладу якоїсь лінії або підстанції електроенергія подаватиметься альтернативним маршрутом. Це говорить про те, що окупантам буде дуже важко занурити країну в повний блекаут на довгий час. Для цього росіянам потрібно випустити одноразово до 400 ракет, а в них таких можливостей немає. Однак ворогу відомо, де знаходяться всі українські генеруючи потужності, адже вони були побудовані ще за Радянського Союзу. Тому варто було б працювати над тим, аби за можливості змінити схеми їх розташування. Таку думку в ефірі Апостроф TV висловив генерал-майор запасу СБУ ВІКТОР ЯГУН.

Нам треба не рахувати ракети ворога, а готуватися до найгірших сценаріїв та сподіватися на допомогу наших західних союзників. Нам необхідно, можливо, енергетики вже працюють над цим, змінювати дислокацію тих чи інших хабів, які були створені ще за Радянського Союзу, тому що при обстрілах вони використовують ту інформацію, яка була закладена ще за радянських часів. Тобто ворог знає, де в нас розташовані генеруючі системи нашої енергетики. І якщо ми зараз почнемо навіть не модернізацію, а кардинальну зміну деяких схем, я думаю, що для них буде набагато важче зорієнтуватися.

Читайте: Де тут можна зігрітися: як українці шукали Пункти незламності

Знищити енергетичну систему України надзвичайно важко, тому що вона є лінійною, розгалуженою, є багато переходів. І те, що у нас є АЕС в різних регіонах, є тепло та гідроелектростанції, які можуть дозволити перемикати на той чи інший напрямок енергетичну направленість наших мереж, це говорить про те, що ворогу не так просто все це зруйнувати.

Для того, щоб домогтися перемоги над нашим ППО та справді здійснити блекаут, їм потрібно одноразово випустити близько 400 ракет. Росіяни не мають такої можливості. Ми вже зараз бачимо, що в них є можливість випустити до ста ракет - це такий найгірший для нас варіант. Зрозуміло, що ми зараз можемо забезпечити перехоплення до 80% ворожих ракет, відповідно, 20 ракет кудись долетить і створить нам проблеми, які ми цілий тиждень будемо вирішувати.

Щодо погроз ударами по центрам банківських операцій, я не кажу, що це фантастика, але руйнування одного чи двох банків, точно нічого не дасть. Тому що Україна використовує цифрову технологію, яка набагато випереджає деякі західні країни. Так, наша банківська система залежить від електроенергії, інтернету, але точно не від якихось фізичних споруд. Навіть дата-центри розташовані, зазвичай, за кордоном та мають дзеркала в Україні, а основна маса зберігається у зовсім іншому місці.

Тому це погрози генерала, який живе, певно, ще часами Першої світової, коли у 1917 році захоплювали банки та телеграфи. Тобто нехай пробують, спробували електрику – не вийшло, спробували мости – не вийшло, давайте подивимось, що в них ще не вийде.

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі

Опитування

Необходима ли Украине 4-ая волна мобилизации?