RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Як правильно обрати та використовувати генератор: головні правила для новачків

Небезпека використання генераторів електроенергії, що працюють на дизелі чи бензині, є доволі значною. Але її можна суттєво зменшити чи нівелювати, якщо купувати сертифікований генератор та дотримуватись всіх правил техніки безпеки. Є декілька критеріїв та чинників, які варто враховувати при купівлі та використанні генераторів, щоб не наражати себе на небезпеку.

Про це в коментарі сайту "Апостроф" сказала речник ГУ ДСНС України в м. Києві Світлана Водолага.

"Купувати генератор треба виключно в спеціалізованих точках продажу та перевіряти сертифікацію виробу. Перевірити сертифікацію можна, переглянувши супровідні документи та інструкцію до генератора. Ці документи мають бути перекладені українською мовою фірмою-виробником. Це означає, що виріб сертифіковано для продажу в Україні і відповідають всім нормам", - каже Водолага.

Читайте також: Який генератор купити: плюси та мінуси бензинового, дизельного та газового

За її словами, якогось єдиного правила щодо використання генераторів не існує. Адже це залежить від багатьох характеристик і чинників.

"Залежно від потужності генератора, від пального, від призначення – ці генератори і повинні використовуватись. Але головною складовою є те, що ці генератори мають бути придбані у спеціалізованих точках продажу та мати українську сертифікацію", - наголосила Водолага.

Речник ДСНС наголосила, що найважливішою умовою безпечного використання генераторів є дотримання правил техніки безпеки та виконання інструкцій, які йдуть до генератора.

"Працюючи з генератором, людина повинна дотримуватись кількох головних правил:

    1. вдягнути резинові електроізолюючі рукавички та відповідне резинове взуття;

    2. не зберігати поруч з генератором паливно-мастильних матеріалів;

    3. перевірити, чи немає пошкодження дротів, чи немає пошкодження зовнішніх закріплених частин;

    4. не накривати працюючий генератор, для убезпечення від дощу чи снігу – краще ставити під навіс;

    5. своєчасно вимикати генератор, коли з'явилась напруга в мережі, якщо він не має функцію автоматичного припинення роботи", - каже Світлана Водолага.

Фахівчиня також підкреслила, що при купівлі генератора треба звернути увагу на те, чи він вимикається автоматично, якщо в мережі з'явится напруга.

"Є два типи генераторів: одні вимикаються автоматично, якщо в мережі, до якої вони під'єднані, з'являється мережевий струм, інші продовжують працювати і не вимикаються. Тому дуже важливо контролювати це. Адже якщо генератор не має автоматичної функції вимкнення, то від перенапруги він може спалахнути. Тобто прочитати інструкцію до конкретного генератора – дуже важливо!" – каже Водолага.

Нагадаємо, раныше сайт "Апостроф" писав, який бензин можна заливати в генератор, а який категорично заборонено.