RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Різдво – за новим календарем? Коли цього року можна відзначати і що кажуть священники

Після повномасштабного вторгнення більшість українців хочуть відзначати православні свята за григоріанським календарем, щоб було менше "зв’язків" з країною-агресором.

"Апостроф" розповідає, як українці відзначатимуть Різдво у 2022 році та що про це кажуть священники.

Ще у жовтні Синод Православної церкви України дозволив проводити різдвяні богослужіння 25 грудня. Головна умова - якщо громада і настоятель храму виявлять таке бажання. Разом з тим, як зазначають у ПЦУ, рішення про перехід на майже сторічний григоріанський календар ще не ухвалене, а обговорення щодо нових дат православних свят триває.

Читайте також: Церковний календар на грудень 2022 року: список усіх свят

Тому дати усіх святкових днів поки що залишаються тими, що й минулого року:

  • 19 грудня – вшанування святителя Миколая Чудотворця;
  • 7 січня – Різдво Христове;
  • 14 січня – вшановання святителя Василія Великого;
  • 19 січня – свято Хрещення Господнього.

Хмельницький єпископ Ростислав Мураха зазначив, що Україна довгий час перебувала в іншому культурному середовищі, яке також діє у Росії, Грузії та Сербії. Саме тому більшість громадян після повномасштабного вторгнення підтримують ідею перейти на григоріанський календар.

"Головним у цьому всьому залишається суть події. Адже богослови у своїх дослідженнях доходять до висновку, що Христос народився не в грудні і не в січні. Тож точна дата залишилася невідомою. Саме тому ми в першу чергу маємо дотримуватися не дати, а самої суті свята", - підкреслив єпископ.

Окремо цю тему коментував предстоятель ПЦУ Епіфаній. За його словами, Україна орієнтується на Захід та євроінтеграцію, тому віряни можуть відзначати свята за григоріанським календарем.

"Тягар традиції, як правило, важкий. Якщо ж не відступатимемо від старого, недостатньо точного, а до того ж ще й "язичницького" юліанського календаря, то й далі орієнтуватимемося на москву й перебуватимемо в сфері "руського міру", - пояснював Епіфаній.

Раніше ми розповідали, що українцям запропонували цікавий варіант святкування Різдва.