RU  UA

У Путіна шансів немає: чому Росія провалила "бліцкриг" і що чекає на російського диктатора

Російський президент Володимир Путін, який вперше за багато років скасував традиційну прес-конференцію, збирався за 10 днів захопити Україну, але цей "бліцкриг" Росії не вдалося реалізувати через деякі обставини.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів екс-радник міністра оборони, член-кореспондент Британського інституту оборонних та безпекових досліджень Олександр Данилюк.

По-перше, як підкреслив він, російським спецслужбам не вдалося дестабілізувати ситуацію в Україні. У зв'язку з цим, по-друге, агресору забракло військових спроможностей.

Читайте також: Путін добре знає, скільки життів йде на метр української землі: експерт назвав ціну російської агресії

Утім, у ЗС РФ не вистачило сил не тому, що вони були слабкими, а тому що ЗСУ з 2014 року були досить якісно підготовлені до оборони України саме у випадку повномасштабного вторгнення.

Щоб отримати якісь результати, які їм дозволять хоча б просто втримати вже окуповані території, не кажучи вже про завойовування нових, Москві потрібна дестабілізація. "Тому треба бути уважними та обережними", - попередив експерт.

На думку Олександра Данилюка, Путін не відмовиться від своїх планів воювати, навіть попри поразки на фронті.

"Звісно, він хотів би, що його план спрацював і він вийшов переможцем. Але, оскільки для нього "спеціальна операція по збереженню режиму" триває успішно і виклик йому як авторитарному лідеру РФ світ не кидає, а ще й намагається вести з ним якісь перемовини, з його точки зору, на сьогоднішній день загрози його перебуванню при владі, є суттєво меншими, аніж вони були у січні 2022 року", - зазначив представник британського аналітичного центру.

Але у короткостроковій перспективі у нинішнього глави Кремля шансів немає. "Тому що, навіть попри те, що Захід досі не прийняв для себе рішення, що Путін має піти, природа тих процесів, які відбуваються в РФ, вони ставлять хрест на його майбутньому як президента, так і як фізичної особи загалом", - зауважив Олександр Данилюк, додавши, що у Путіна немає майбутнього й він закінчить так само, як і колишні російські лідери.

"Табакерка" на нього чекає, лише питання у тому, як довго він ще може від цієї "табакерки" бігати, - резюмував екс-радник міністра оборони.

Нагадаємо, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко хотів би вести повномасштабну війну проти України разом із російським диктатором Путіним, але він боїться давати білорусам зброю в руки, оскільки ризикує втратити свій політичний режим.