RU  UA  EN

Вівторок, 28 травня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 травня

Всі новини

Окупантам байдуже, куди стріляти: як живе Херсон після звільнення від "руського міра"

Трохи більше як місяць тому, 11 листопада, Збройні сили України звільнили Херсон, який знаходився під російською окупацією з кінця лютого.

"Апостроф" дізнався, як зараз живуть вільні жителі українського міста в умовах постійного терору агресора, який планомірно обстрілює Херсон з артилерії.

"Приїжджаєш до Херсона, і тут класно: немає рашистів, немає цих клятих "зеток" - вільне місто", - розповідає "Апострофу" місцевий мешканець Василь, який у Херсоні володіє магазином спортивних товарів.

Читайте також: Як звільняли Херсон: з'явилося відео штурму, зняте бійцем

Втім, окупанти не дають забути місцевим жителям про свою близьку присутність на лівому березі Дніпра. Не минає й дня, щоб місто не обстрілювали.

"Перші дні після звільнення Херсона ситуація з обстрілами була абсолютно нейтральною: народ радів на вулицях кілька днів, приїжджав Зеленський, і навіть не було поодиноких пострілів з гвинтівок. Приблизно через тиждень почалися обстріли. Частина з них були хаотичні, але деякі, швидше за все, за наводкою. Наприклад, співробітники прокуратури заїхали до будівлі й туди буквально за 30 хвилин прилетів снаряд", - каже житель Херсона, волонтер Андрій.

Зараз, за словами херсонців, окупанти значно наростили вогневий вал.

"Місто обстрілюється дуже щільно. У нас є райони, які обстрілюються практично цілодобово: Острів, Гідропарк. І незрозуміло чому саме ці райони, адже там немає якоїсь значущої інфраструктури, там уся житлова забудова та приватний сектор, ось їх і обстрілюють. Прилітає по машинах, будинках, у дворах. Руйнувань дуже багато, і людей з цих районів намагаються евакуювати і якось переселити. Але це не означає, що в інших районах тихо. Практично все місто обстрілюється, з самого ранку кожен день прильоти, і нас просто зараз знищують", - бідкається мешканка Херсона Наталія, коментуючи ситуацію "Апострофу".

"Зараз однозначно вони стали обстрілювати місто, руйнувань дуже багато, - додає власник магазину Василь. - Проїжджаєш районами, бачиш ці радянські панельки, і в багатьох будинках тупо в стінах дірки від снарядів. Рашистам абсолютно все одно куди стріляти. Якоїсь вибірковості немає, чи вона просто така перекручено-садистська. Коли місто було окуповане, і наші працювали по місту, то працювали точково: по місцях скупчення рашистів, їхнім фейковим адміністраціям, пунктам збору військових та техніки... А тепер окупантам довелося піти, і вони б'ють тупо по всьому місту: школи, житлові будинки, лікарні, дороги... їм все одно".

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа" " Нас зараз просто знищують: як живе Херсон через місяць після звільнення "