RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Путін планує затяжну війну: головні тези інтерв'ю Столтенберга

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Росія готується до затяжної війни в Україні. Тому країни Альянсу, які підтримують Київ, мають продовжувати надсилати зброю, доки президент РФ Володимир Путін не зрозуміє, що "не може перемогти на полі бою".

Про це він сказав в інтерв'ю AFP.

Про мету Путіна

За його словами, жодних ознак того, що Путін "відмовився від своєї спільної мети – контролю за Україною" - немає.

"Ми не повинні недооцінювати Росію. Росія планує довгу війну. Ми бачимо, що вони мобілізують більше сил, що вони готові зазнавати великих втрат, що вони намагаються отримати доступ до більшої кількості зброї та боєприпасів. Ми повинні розуміти, що президент Путін готовий до тривалої війні та новим наступальним операціям", - заявив Столтенберг.

При цьому, на його думку, "швидше за все, ця війна закінчиться за столом переговорів, як і більшість війн", але будь-яке рішення має забезпечити "перемогу України як суверенної, незалежної держави".

Про поставки зброї Україні

Водночас генсек НАТО наголосив, що найшвидшим способом досягти цього є надання військової підтримки Україні. У цьому випадку Путін може зрозуміти, що він не здатний перемогти на полі бою повинен сісти за стіл переговорів, ведучи переговори в дусі доброї волі.

Столтенберг також розповів, що "йде дискусія" про постачання нашій країні ракетних батарей Patriot, але зазначив, що союзники по НАТО повинні бути впевнені, що мають достатньо боєприпасів і запасних частин, щоб зброя, відправлена досі, працювала.

"Ми ведемо діалог між союзниками про додаткові системи, але стає все більш важливим забезпечити працездатність усіх поставлених систем", – сказав він.

Читайте також: Прем'єр Британії доручив оцінити хід війни в Україні: чому це може завадити

За його словами, потреба України у зброї та величезний потік боєприпасів виснажили запаси країн НАТО. Це викликало побоювання, що оборонна промисловість Альянсу може виявитися нездатною зробити їх у достатній кількості.

"Ми нарощуємо виробництво саме для цього: щоб мати можливість поповнити наші власні запаси для стримування та оборони, а також продовжувати надавати підтримку Україні у довгостроковій перспективі", – наголосив Столтенберг.

Про позицію Європи та ядерну загрозу

Він додав, що повномасштабне вторгнення Путіна в Україну - найнебезпечніша безпекова криза в Європі з часів Другої світової війни і поворотний момент для безпеки. Це стало великим потрясінням для Заходу і змусило НАТО зміцнити свій східний фланг.

"Ядерна риторика щодо потенційного застосування ядерної зброї безрозсудна та небезпечна. Його мета, звичайно, полягає в тому, щоб утримати нас від підтримки України, але йому це не вдасться", - резюмував Столтенберг.

Раніше "Апостроф" публікував зворушливе відео, де солдати НАТО напередодні Різдва заспівали український "Щедрик" у засніженому лісі.