RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

Теж бізнес: чи можна українцям продавати електроенергію від свого генератора

У зв'язку з обстрілами критичної інфраструктури російськими окупантами, українці, які мають можливість, змушені масово користуватися генераторами – дехто почав продавати можливість отримання офісних послуг завдяки електроенергії від генератора.

Наскільки це законно йдеться у матеріалі "Обозревателя".

Варто зазначити, що фактично українці продають не електроенергію, а надають переважно можливість працювати. У той же час продавати електроенергію можна гарантованому покупцю: для цього потрібно приєднатися до мережі та продавати згенеровані кВт*годину.

Читайте також: Штраф за використання генератора: кому загрожує і як уникнути

За словами глави з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетьманцева, при генерації понад 5 МВт потрібна ліцензія. А ось ті підприємці, які виробляють менше струму і тим більше використовують її для власних господарських потреб, не повинні отримувати ліцензію. Це підтверджують і експерти Національної комісії з питань енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ, саме вони мають видавати ліцензії).

"Згідно зі статтею 30 Закону діяльність з виробництва електричної енергії без ліцензії на провадження господарської діяльності з виробництва електричної енергії дозволяється, якщо величина встановленої потужності або відпуск електричної енергії менша за показники, визначені у відповідних ліцензійних умовах", – зазначають у НКРЕКУ.

Тобто фактично будь-який бізнесмен для своїх потреб у кафе чи будь-якому іншому приміщенні може використати генератор. Однак при цьому гроші варто стягувати або за можливість перебувати в приміщенні (за прикладом антикафе, коворкінгів), або ж за броню столиків біля розеток. Для цього потрібно мати відповідний КВЕД (надання офісних послуг тощо).

Для того, щоб діяльність підприємця можна було вважати "продажем електроенергії", він повинен укласти відповідний двосторонній договір та надавати клієнтові згенерований струм, а не надавати офісні послуги.

"Виробники електричної енергії, якщо величина встановленої потужності електрогенеруючого обладнання не перевищує 5 МВт, і вони не планують здійснювати продаж електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії гарантованому покупцю електричної енергії за "зеленим" тарифом, можуть зареєструватися учасниками відповідного ринку без отримання ліцензії з виробництва електричної енергії енергії", – пояснюють у НКРЕКУ. І в такому разі справді можна продавати саме електроенергію як товар.

Раніше ми писали, як вибрати безпечний генератор і правильно ним користуватися.