RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Є один головний фактор: як зміняться пенсії у 2023 році

В Україні максимальний перерахунок пенсійних виплат у 2023 році планують зробити з урахуванням повного індексу інфляції. Такий перерахунок заплановано на квітень, коли пенсію буде найбільше вирівняно з урахуванням інфляції.

Про це повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв'ю виданню "Кореспондент".

Читайте також: Маєте право: як зарахувати у 2023 році пенсійний стаж з догляду за онуками

Вона зазначила, що український уряд поступово підтягує пенсії до рівня інфляції. Повний перерахунок буде з урахуванням повного індексу інфляції. Його зроблять у квітні, коли доходи пенсіонерів будуть найбільш вирівняні з урахуванням того, наскільки знецінилася гривня.

"Наприклад, в жовтні ми запровадили наступний етап програми Президента Зеленського про доплати людям, віком 70+, 75+, 80+ років. Ці люди мають додаткову доплату, і пенсії вже проіндексовані. Це вже додаткові кошти, хоч і невеликі, але йдуть в плюс. 1 грудня піднімається прожитковий мінімум для тих пенсіонерів, які отримували найнижчі пенсії. Це теж піде в плюс, їм перерахують пенсійні кошти. І максимальний перерахунок ми плануємо робити з урахуванням повного індексу інфляції", - пояснила міністерка соціальної політики.

За її словами, на 2023 рік заплановано також паралельні перерахунки для різних категорій громадян, зокрема й пенсіонерів, які продовжують працювати. Перерахунок робитиметься з урахуванням їхнього стажу.

Нагадаємо, з 1 грудня розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, збільшився з 2 027 до 2 093 грн і у зв'язку з цим органи ПФУ здійснили відповідний перерахунок пенсій. "Апостроф" розповідав, які ще зміни очікують на пенсіонерів з початком зими 2022 року.