RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Україні загрожує демографічна катастрофа: соціолог дала прогноз

В Україні на тлі війни наступний рік стане катастрофічним з огляду демографії: прогнозують вкрай низький рівень народжуваності. До 2030-го населення України може скоротитися на кілька мільйонів.

Такі оцінки озвучила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи академік НАН України Елла Лібанова, пише Укрінформ.

Читайте також: Життя на 2 долари на день: як врятувати пенсіонерів

За словами вченої, втрати кількості українців через війну та міграційні процеси очікуються катастрофічні. Дехто помирає на війні, дехто - від стресів, зубожіння та хвороб, дехто - виїжджає.

“Я мрію, щоб до 2030 року нас було 35 мільйонів. На жаль, цього може й не бути. Тому що війна триває, ми втрачаємо людей через надмірну смертність. Це не тільки загиблі, а й ті, хто вмирає через стреси, перевантаження, неякісне харчування, недостатність медичної допомоги”, - розповіла вона.

На такі прогнози наштовхує і тривале скорочення народжуваності маленьких українців. У наступному році це буде вкрай відчутно.

“Ми ще повною мірою цього не відчуваємо. Але 2023 рік буде роком катастрофічного падіння цього показника. Скажімо, для того, щоб мати просте відновлення поколінь, треба, аби одна жінка за своє життя (усереднено) народила 2,13 - 2,15 дитини. 2021 року ми мали показник 1,1. 2022 року - ще менше, але скорочення ще не буде катастрофічним за рахунок дітей, які народилися в першій половині року. Дай Боже, щоб 2023-го ми зупинилися на показнику 0,8”, - додала Елла Лібанова.

Міграція через війну теж не дає особливих надій на повернення українців на батьківщину. Чим довше триватиме війна і люди перебуватимуть за кордоном, тим краще вони адаптуються й намагатимуться лишитися там назавжди, вважає вона.

Раніше "Апостроф" писав, що експерти зробили песимістичний та оптимістичний сценарії щодо ситуації з чисельністю населення України на тлі війни.