RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

ЗСУ продовжують контрнаступ на Донбасі: актуальні карти боїв

Станом на 31 грудня, на Луганщині, де 30 грудня українські захисники звільнили Новоселівське Сватівського району, ЗСУ продовжують контрнаступ, завдаючи ударів по казармах і складах БК російської армії. У свою чергу, ворог знижує темпи штурму на Бахмутському напрямку на Донеччині.

Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Контрнаступ уже триває, результат ми скоро отримаємо - Борислав Береза

ЗСУ контрнаступає на заході Луганщини - сході Харківщини

Ворог продовжував 30 грудня обмежені контратаки для відновлення втрачених позицій на лінії Сватове - Кремінна. Генштаб ЗСУ зазначає, що українські воїни відбили ворожу атаку на Стельмахівку, що за 15 км на захід від Сватового. Російські "воєнкори" стверджують, що атаки армії РФ були в районі Джерельного, що за 10 км на захід від Сватового, а частини 76-ї ПДВ і частини 74-ї мотострілецької бригади 41-ї загальновійськової армії ЦВО просунулися на північний захід від Кремінної (16 км на північний захід від Кремінної) у бік Макіївки (22 км на північний захід від Кремінної). Також тривають бойові дії в районі Білогорівки, за 10 км на південь від Кремінної.

У свою чергу, українські військові 30 грудня завдали ударів по районах зосередження живої сили противника в окупованій частині Луганщини. Місцеві пропагандисти стверджують, що внаслідок атаки HIMARS постраждали Алчевськ, Кадіївка, Брянка та населені пункти за 50 км на захід від Луганська вздовж траси Т0504 Луганськ - Бахмут. Водночас українське військове джерело підтвердило, що удари прийшлися на казарми окупантів в Алчевську та на склади ворожої техніки у Кадіївці та Брянці. Крім того, українські воїни вдарили по російській базі у Гірському, що за 40 км на південний схід від Кремінної.

Донбас

Окупанти наступали в районі Бахмута 30 грудня вже повільніше, ніж зафіксовано останніми днями. За інформацією Генштабу ЗСУ, українські воїни відбивали атаки біля Соледара (10 км на північний схід від Бахмута), Івановського (5 км на захід від Бахмута), а також Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута). У ISW припускають, що Генштаб зазвичай більше називає населених пунктів навколо Бахмута, де атакує армія РФ, що, ймовірно, підтверджує прогноз ISW, що російський наступ довкола Бахмута може бути кульмінацією.

За даними російських блогерів, нібито ЗС РФ захватили деякі опорні пункти поблизу Підгородного, що за 5 км на північний схід від Бахмута, а ЗСУ здійснили контратаки для повернення позицій на південь та схід від Бахмута.

Водночас Сили оборони України, за даними Генштабу ЗСУ, відбили атаки загарбників на Авдіївку, Кам'янку (5 км на північ від Авдіївки), Веселе, Водяне, Красногорівку та Мар'їнку (усі від північно-західної до південно-західної околиці Донецька). У свою чергу, окупанти продовжували вести вогонь вздовж лінії зіткнення Авдіївки і Донецька та у західній частині Донеччини та східної частини Запоріжжя.

Також ЗСУ 30 грудня завдали удару по району зосередження ЗС РФ у Донецьку, про що свідчать фото наслідків удару по готелю "Вікторія" в Донецьку, де часто бували високопоставлені діячі та військові РФ. Російські пропагандисти стверджують, що там загинув начальник Контрольно-слідчого відділу Військового слідчого управління Слідчого комітету РФ з Об'єднаного угрупування військ Євген Рябков.

Південь

Російське джерело повідомляло, що 30 грудня окупанти нібито провели обмежені наземні операції на Запоріжжі, а також ведуть локальні наступи на певних ділянках фронту у тому районі і нібито прорвали вже першу лінію оборони ЗСУ на захід від Дорожнянки Запорізької області (8 км на південь від Гуляйполя). Але у Запорізькій ОВА зазначили, що російські загарбники, як і раніше, зосереджені на захисті своїх позицій у Запорізькій області.

Аналітики ISW теж не виявили жодних ознак підготовки або проведення російською армією наступальних операцій у Запорізькій області. ЗС РФ можуть проводити обмежені операції для покращення своїх тактичних позицій, але ці дії не означають, що окупанти готуються до майбутніх наступів на оперативному рівні на цій ділянці лінії фронту.

Водночас російські окупанти продовжували артилерійські та ракетні атаки на захід від Гуляйполя, на правому березі Дніпра у Дніпропетровській, Херсонській та Миколаївській областях. Українські джерела зазначили, що загарбники завдали ударів по Херсону, Нікополю та Очакову. Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко інформує, що ворог здійснив п'ять атак БПЛА в області, але українські ППО збили всі дрони.

У свою чергу, російська ППО у тимчасово окупованому Криму, над Севастополем, працювала 30 грудня. Водночас російські "воєнкори" стверджують, що у Джанкої в окупованому Криму теж були вибухи, але ISW не може самостійно це перевірити та підтвердити.

Нагадаємо, окупанти продовжують ведення наступальних дій на Лиманському та Бахмутському і намагаються покращити тактичне положення на Куп’янському та Авдіївському напрямках, хоча у той же час українські воїни за добу ліквідували 690 військовослужбовців РФ.