RU  UA  EN

Субота, 15 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 червня

Всі новини

Росія звернула наступ на Вугледар: актуальні карти бойових дій

Збройні Сили України продовжують контрнаступ у районі Кремінної на Луганщині й не дають ворогу покращити тактичні позиції біля Сватового. Тим часом російські окупанти "згортають" свою активність під Вугледаром, але вперто штурмують Бахмут та Авдіївку, попри значні втрати.

Про це повідомили аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Бойові дії на Харківщині й Луганщині

Читайте також: Повномасштабна війна з Росією: 20 вирішальних битв із 24 лютого

Російські окупанти намагаються безуспішно покращити тактичні позиції на північний захід від Сватового, поновивши бойові дії після 2 січня. Зокрема, у Генштабі ЗСУ уточнили, що 2 січня Сили оборони відбили наступ ворога на Стельмахівку. Також українські війська відбивають атаки росіян у районі Кремінної.

Речник Східної групи військ ЗСУ Сергій Черевий інформував, що ЗСУ відбили атаки російських окупаційних військ на Білогорівку (близько за 13 км на південний схід від Кремінної), а в Луганській обласній військовій адміністрації додали, що українські сили ліквідували російську бронетанкову групу (приблизно 13 км на північний захід від Кремінної).

Бойові дії в Донецькій області

Окупаційне військо передислоковується вздовж східного напрямку, щоб підтримувати темпи артилерійського обстрілу, оскільки російські окупанти змушені були знизити інтенсивність обстрілів з 20 000 - 80 000 пострілів на день до максимум 20 000 на день. Зараз російські окупанти шукають радянські склади з боєприпасами 122 і 152 мм калібру. Водночас вони не припиняють завдавати ударів у районі Бахмута й Авдіївки.

Утім, російське військо "згорнуло" наступ на Вугледар на півдні Донецької області. Наступальні операції на цьому напрямку мають здебільшого тактичний характер.

Бойові дії на півдні України

Речниця Південного оперативного командування ЗСУ Наталія Гуменюк повідомила, що українські війська продовжують відбивати спроби російських окупантів атакувати українські позиції в Херсонській області на лівому (східному) березі Дніпра та змусили російські війська перегрупуватися.

"Українські війська продовжують завдавати ударів по скупченням російського персоналу та техніки вздовж південного напрямку. 2 січня Генштаб України заявив, що українські війська завдали ударів по Тарасівці, Басані, Пологам, Бердянську та Токмаку, знищили понад 175 російських військових, знищили російський склад боєприпасів і 12 одиниць озброєння та військової техніки. OSINT-аналітик доповнив непідтверджену інформацію місцевих жителів про те, що в ніч з 1 на 2 січня українські війська завдали удару по Арабатській косі в Криму, викликавши паніку серед місцевої влади", - додали аналітики.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як зміниться повномасштабна російсько-українська війна у 2023 році.