RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Як правильно заряджати ноутбук і не "вбити" його: найпоширеніші помилки

Небагато українців замислюються над тим, як зберегти заряд батареї смартфону та продовжити роботу акумулятора ноутбука. Однак деякі дрібниці можуть не просто позначитися на швидкості його роботи, а й призвести до поломки.

"Апостроф" повідомив про те, як правильно заряджати ноутбук та користуватися ним.

Читайте також: Як правильно заряджати телефон, щоб не зіпсувати батарею: 6 важливих порад

1. Не тримайте ноутбук на зарядці постійно

У сучасних моделях ноутбуків використовуються іонно-літієві батареї, тому технічно, зарядити батарею надто сильно не можна. Але контролер, який захищає батарею від перезаряду, може зіпсуватися, і зайвий заряд призведе до перегріву і псування батареї.

2. Не тримайте ноутбук на колінах

Хоча назва ноутбука походить від слова "коліна" (англ. Lap - коліна, laptop - ноутбук), тримати його на них не варто. Це може призвести до блокування вентиляційних отворів і приводити до перегріву.

3. Не відкривайте ноутбук, тримаючи екран за кут

Так як екран ноутбука дуже крихкий, не можна піднімати пристрій, тримаючись за нього. Налаштовувати і піднімати кришку теж варто з обережністю. Зазвичай ми виправляємо екран, тримаючи його за один з верхніх кутів. Інший при цьому залишається нерухомим і, по суті, Ви просто гнете екран. Щоб ноутбук прослужив Вам довше, поправляйте екран, притримуючи його за середину рамки.

4. Не робіть зайвих рухів

Якщо у Вашому ноутбук не SSD-диск, а механічний накопичувач на жорсткому диску, намагайтеся поводитися з ним акуратніше під час роботи програм, які звертаються до жорсткого диска. Його частини рухливі, і коли Ви трясете або різко рухаєте ноутбук, це може перешкодити їх роботі і привести до втрати даних.

5. Не працюйте за ноутбуком поруч з домашніми тваринами

Не варто заохочувати звичку тварин лежати поруч з ноутбуком. І тим більше не давайте котам або собакам сидіти на пристрої. Домашніх тварин приваблює тепло працюючого ноутбука, але їх шерсть може потрапити до вентиляційних отворів або забити внутрішні вентилятори. У підсумку це призведе до перегріву і погіршення роботи Вашого пристрою. Також йому можуть нашкодити таргани і мурахи, що забралися всередину. Так що закінчуйте їсти за ноутбуком - крихти можуть привабити комах.

6. Не перекручуйте дроти

Провід зарядки ноутбука лише на перший погляд може витримати безліч скручувань і згинів, але він набагато тендітніший, ніж здається. Ноутбуки за своїм призначенням повинні бути мобільними, тому дроти роблять легкими і тонкими. Не намотуйте дроти на інші предмети, особливо якщо у них гострі краї або кути. Не залишайте їх висіти в повітрі, коли заряджаєте ноутбук: це послаблює роз'єм і в майбутньому може привести до проблем з зарядкою.

7. Не ставте ноутбук поруч з іншими електроприладами і магнітами

У звичайному жорсткому диску використовується магнітна система для зберігання інформації. Близькість ноутбука до магнітів або інших електроприладів може викликати магнітні перешкоди. А це призводить до псування або втрати даних, так що тримайте ноутбук подалі від цих предметів.

8. Не висмикуйте шнур живлення

Навіть якщо Ви поспішаєте, намагайтеся акуратно витягувати шнур живлення. Різкі рухи можуть пошкодити роз'єм і сам шнур, а це може викликати проблеми з зарядкою ноутбука.

9. Не нехтуйте чохлом

Чохол і сумка для ноутбука повинні бути м'якими і не мати твердих кутів і частин. Внутрішні деталі пристрою чутливі до коливань, тому просто носити ноутбук в рюкзаку з іншими речами - не найкраща ідея.

10. Не тисніть на екран при чищенні

Ми знаємо, що не можна чистити екран ноутбука водою і звичайною тканиною. Але навіть якщо Ви використовуєте спеціальну безворсову тканину і рідину, не перестарайтеся - екрани дуже тонкі, тому тиснути на них не треба.

11. Не тримайте ноутбук включеним постійно

Якщо Ви працюєте за ноутбуком декілька годин в день, не варто завжди тримати його включеним. Під час постійної роботи насамперед зношуються жорсткий диск і система охолодження. Якщо ж Ви використовуєте пристрій протягом дня кілька разів, просто переводьте його в сплячий режим.

12. Не ставте на ноутбук чашки з напоями

Ми часто п'ємо чай або каву під час роботи за ноутбуком. Але гаряча кружка з чаєм може нашкодити, навіть якщо Ви нічого не проллєте. Не ставте чашку з гарячим напоєм на закриту кришку ноутбука - це може зіпсувати матрицю екрану. І тим більше не ставте кружку на відкритий ноутбук: всі ми знаємо, як небезпечна для гаджетів пролита рідина.

Раніше ми розповіли, як правильно користуватися повербанком, щоб продовжити термін його служби.