RU  UA

Схоже на ІПСО: експерт про "перемир'я" Путіна на Різдво

Пропозиція Кремля про "перемир'я" на Різдво може бути елементом ворожої інформаційно-психологічної операції (ІПСО).

Про це в ефірі Апостроф TV розповів експерт з міжнародної безпеки Тарас Жовтенко.

Читайте також: Кремль має плани зіпсувати Різдво: таролог розповіла, чого чекати на свято

"Це скоріше за все елемент ворожої ІПСО і елемент, який пов'язаний з потенційними провокаціями, які б могли бути з боку росіян, і, очевидно, вони будуть по відношенню до ЗСУ", - зауважив він.

Як зазначає експерт, важко говорити про якийсь прямий зв'язок між православним Різдвом і РПЦ.

"Так, все почалося з заклику російського патріарха Кирила, але згадаємо, що в минулому році Кадиров оголосив джихад на всю Росію. І тут питання, як стикуються заяви Кирила про різдвяне припинення вогню з цим оголошенням джихаду", - каже Жовтенко.

Він припускає, що, очевидно, росіяни задумали в цьому випадку спровокувати загострення ситуації, звинувативши в цьому українську сторону. Тобто використати це як привід або для чергового посилення на фронті, або ж для ракетних ударів і ударів дронами камікадзе в період різдвяних свят.

"Таким чином, російська пропаганда отримала б для себе козир на додачу до псевдо аргументації що вже у них є, що от, мовляв, навіть в такий період російські військові можуть продовжувати вбивати цивільне населення на території України", - вважає він.

Водночас є ще одне пояснення. Цим заявам з Кремля передувала розмова Путіна з президентом Туреччини Тайїпом Ердоганом. Турецький лідер дав йому зрозуміти, що всі заклики РФ до миру мають бути підкріплені не просто словами, а демонстрацією російської волі до одностороннього припинення вогню.

"Зрозуміло, що російське керівництво в жодному разі не може собі цього дозволити, тому з політичної точки зору це мікрореверанс Путіна в бік Ердогана. Але в будь-якому разі це елемент російської пропаганди з одного боку, а з іншого боку привід для того, щоб спровокувати ескалацію ситуації, звинуватити українську сторону в недотриманні міфічних домовленостей і зрештою використати цю провокацію в своїх вузьких агресивних політичних цілях", - резюмував Тарас Жовтенко.

Нагадаємо, голова російської православної церкви патріарх Кирило закликав Україну встановити перемир'я в зоні бойових дій на Різдво й президент Росії Володимир Путін підхопив ідею, доручивши міністру оборони Сергію Шойгу ввести з полудня п'ятниці, 6 січня до опівночі 7 січня режим припинення вогню по всій лінії бойового зіткнення.