RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Як отримати допомогу з догляду за близькими під час війни: озвучено алгоритм

Відстрочку від мобілізації можна отримати через інвалідність одного з батьків й особами, що потребують догляду, можуть бути близькі люди чи члени родини.

Мінреінтеграції пояснило, за ким призначається догляд та як отримати компенсацію від держави в умовах війни.

Догляд може бути встановлений за особами, що мають інвалідність І групи та людьми похилого віку з когнітивними порушеннями.

Читайте також: Маєте право: як зарахувати в 2023 році пенсійний стаж догляд за онуками

Також догляд встановлюють за невиліковно хворими, які не можуть самостійно самообслуговуватися, дітьми з інвалідністю та дітьми, хворими на тяжкі захворювання.

Претендувати на компенсацію по догляду можуть повнолітні дієздатні члени сім’ї. Вони мають проживати разом з особою, що потребує догляду, та мати спільний побут. Спільне проживання осіб підтверджується "пропискою" або ж обстеженням спеціальними службами.

Догляд має бути "непрофесійним", без ведення підприємницької діяльності.

Окрім того, претенденти на допомогу повинні мати середньомісячний дохід, менший за прожитковий мінімум, тобто на даний час не перевищувати 2589 грн.

Документи для призначення компенсації можна подати особисто або поштою на адресу центрів надання адміністративних послуг, органів соціального захисту населення чи виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

У Мінреінтеграції наголошують, що рішення про призначення компенсації приймається протягом 10 днів з дня подання заявки.

Нагадаємо, раніше ми писали, як біженці-українці з інвалідністю виживають за кордоном.