RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Шойгу вже ніхто не вірить навіть у РФ: аналітики розповіли про провал "акту помсти за Макіївку"

8 січня Міноборони РФ заявило, що російські сили провели "операцію відплати" проти українських військ у відповідь на удар ЗСУ по Макіївці, в результаті якого загинуло до 400 мобілізованих солдатів. Однак фейкова "операція відплати" лише посилила шквал критики у бік російського військового командування, у неї не вірять навіть пропагандисти.

Такі висновки зробили аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Міноборони РФ назвало "операцією відплати" удар по Краматорську Донецької області 8 січня і заявило, нібито атаковано кілька пунктів тимчасової дислокації ЗСУ, і нібито загинуло понад 600 українських військовослужбовців.

Проте журналісти побували на місці удару у Краматорську та встановили, що він припав по порожній школі. Декілька російських військкорів і блогерів негативно відреагували на заяву Міноборони РФ, зазначивши, що відомство часто поширює брехливі заяви.

Читайте також: Ворог ударив по житловому району Краматорська: фото наслідків

"Пропагандисти розкритикували російське військове керівництво за те, що воно сфабрикувало історію, щоб "помститися" за удар по Макіївці замість того, щоб покласти на себе відповідальність за втрати", - пишуть аналітики.

Міноборони Росії часто намагається подати свої дії як "акт відплати". Коли почалися масовані удари по критично важливій інфраструктурі України у жовтні 2022 року, у відомстві заявляли, що це нібито помста за удари по Кримському мосту.

Як повідомляв "Апостроф", із завершенням "різдвяного перемир'я" російські окупанти одразу розпочали масовий обстріл українських міст. Вибухи пролунали у Харкові, Запоріжжі та Краматорську. У Запоріжжі обстріл був ще під час дії "перемир'я".