RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Бої за Соледар та Бахмут: західні аналітики розвіяли головні міфи пропагандистів

Російські окупанти почали активний наступ на Соледар, але не змогли його окупувати, зробивши серйозну тактичну помилку. Вони поширюють інформацію, нібито взяли місто під контроль із наступним оточенням Бахмута, але вона не відповідає дійсності.

Таких висновків дійшли аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Російські джерела стверджували, що 10 січня "вагнерівці" просунулися на захід від Соледара. Засновник російської ПВК "Вагнер" Євген Пригожин спростував це, зазначивши, що сили групи "Вагнера" все ще борються з українськими захисниками.

Більше того, на думку аналітиків, навіть взяття Соледара не означає негайного оточення Бахмута. Контроль над Соледаром не обов'язково дозволить російським силам встановити контроль за критично важливими наземними комунікаціями ЗСУ до Бахмута.

Читайте також: ЗСУ дають "прикурити" окупантам у Соледарі: у мережі показали відео

Ключові висновки аналітиків ISW

  • 10 січня російські ЗМІ повідомили, що генерал-полковник Олександр Лапін, колишній командувач Центрального військового округу та російських військ у Харківській та північній Донецькій областях під час значних втрат Росії у вересні 2022 року, призначений начальником штабу Сухопутних військ Росії.
  • Новина про призначення Лапіна породжує нові розколи в і без того фрагментованому російському інформаційному просторі.
  • Ігор Гіркін натякнув, що підтримає усунення президента Росії Володимира Путіна з посади, припускаючи, що серед деяких "воєнкорів" зростає бажання зменшити самоцензуру і критикувати Путіна.
  • 10 січня Генштаб ЗСУ відхилився від своєї звичайної схеми повідомлення про російські сили в Білорусі та поблизу північного кордону України, що свідчить про можливу підготовку Росії до наступу на півночі України, хоча ISW вважає, що такий курс дій наразі залишається малоймовірним.
  • Українські війська продовжували наступ на лінії Сватове – Кремінна.
  • Російські війська провели наземні атаки на лінії фронту в Донецькій області і досягли успіхів у районі Соледара, але не захопили селище, незважаючи на неправдиві заяви.
  • Кремль продовжує заперечувати, що російська влада готується до чергової хвилі часткової мобілізації.
  • Російська окупаційна "влада" намагається стримати ефективний партизанський рух на окупованих територіях.

Як писав "Апостроф", начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко розповів, що в Соледарі залишається близько півтисячі мирних громадян, переважно людей похилого віку. Евакуація на даний момент неможлива.