RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Бої за Соледар і не лише: актуальна карта бойових дій в Україні

Йде 323-й день повномасштабної війни з російськими окупантами, сили оборони України на Бахмутському та Авдіївському напрямках продовжують відбивати їхні штурми, ситуація в Соледарі залишається важкою. На лінії Сватово-Кременна бійці ЗСУ не дають загарбникам відновити втрачені позиції.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Контрнаступальні дії ЗСУ на заході Луганської – сході Харківської областей

Російські війська продовжували 11 січня обмежені контратаки у районі Сватового. Українські сили продовжували контрнаступальні операції у районі Кремінної. Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай заявив, що російські окупанти почали залучати досвідченіших військовослужбовців, а не "частково мобілізованих", для ведення бойових дій у районі Кремінної через побоювання, що війська РФ можуть втратити населений пункт. Українські сили 11 січня продовжували завдавати ударів по російських тилах у Луганській області.

Ситуація на Донбасі

Кадри з геолокацією за 10 та 11 січня показують, що російські війська досягли західної частини Соледара і, ймовірно, перекрили основні шляхи постачання населеного пункту.

Українські офіційні особи спростували заяви Росії про повне захоплення Соледара та повідомили, що військові ЗСУ ведуть запеклі бої у населеному пункті.

За оцінкою ISW, засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин продовжує використовувати звіти про успіхи "вагнерівців" у Соледарі, щоб представити групу "Вагнера" як ефективну бойову силу, здатну досягти тактичного прогресу, якого не можуть забезпечити звичайні російські сили.

Російські війська 11 січня продовжували наступальні операції в районі Бахмута та в районі міста Авдіївка – Донецьк. За повідомленням Генштабу ЗСУ, українські війська відбили атаки військ РФ у районі Бахмута, Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута) та Майорська (22 км на південний захід від Бахмута).

Читайте також: Наступу Росії у 2023 році не буде: західні аналітики знайшли головну причину провалу Кремля

Ситуація на Півдні

Російські та українські сили 11 січня вели планову стрілянину через річку Дніпро у Херсонській області. Керівник об'єднаного прес-центру Сил оборони Таврійського спрямування полковник Євген Єрін заявив, що ЗСУ тримають під вогневим контролем острови дельти Дніпра та Кінбурнську косу. На островах діють російські диверсійно-розвідувальні групи з виявлення українських вогневих позицій.

Російські війська продовжували завдавати ударів по Херсону та його околицях. 11 січня війська РФ вели плановий вогонь по районам Запорізької, Миколаївської та Дніпропетровської областей.

Раніше "Апостроф" розповідав, як призначення Герасимова позначиться на ході війни в Україні.