RU  UA

Лід рушив: військовий експерт розповів про важливість поставок західного озброєння

У Росії проводять мобілізацію на тлі дефіциту якісного озброєння, тоді в Україну продовжує надходити новітня техніка.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт Петро Черник.

Читайте також: У Путіна шансів немає: чому Росія провалила "бліцкриг" і що чекає на російського диктатора

За його словами, у росіян бракує якісного озброєння, в першу чергу сучасних танків.

"У Росії триває мобілізація. І ніхто не думає про достатню бронепідтримку. Достатньо дати солдатам автомат і кілька гранат і кинути в бій. І цю загрозу ігнорувати не можна", - зауважує він.

Тоді як українські Збройні сили міцнішають за допомогою надходження техніки від західних партнерів. Зокрема, останні новини про передачу Україні бойових танків "Леопард" є прецедентом.

"Навіть невелика кількість танків може допомогти на полі бою. А якщо згадати, що Леопард-2 - Мерседес у світі танків, то це досить серйозна сила. До того ж останній пакет допомоги від США, який включає Бредлі і броньовані Хаммери в кількості 300 машин. Це може забезпечити технікою три повноцінні бригади. Це дуже правильний крок уперед. Крига скресла. За першими постачаннями підуть і інші. І цей потік буде наростати", - переконаний експерт.

Також союзники допомагають українцям в питаннях технічного обслуговування і ремонту техніки. Разом з технікою передадуть і пакет, необхідний для її обслуговування.

"У ЗСУ є можливість завдавати ударів по воєнних об’єктах на території Білорусі. Проте для цього треба оголошувати їм війну. І є сумніви, чи зараз це для нас є слушним. Якщо робити це так, як роблять росіяни, без оголошення, то на Заході знайдеться багато різного роду організацій, підгодованих з Москви, які будуть говорити про те, що українці не грають за правилами. Тому, якщо це робити, то тільки за згодою з Заходом. Поки що такої згоди немає", - зазначає він.

При цьому експерт вважає, що ігнорувати можливість удару з території Білорусі не можна. На цю хвилину "ударного кулака" вони мають близько 15 тисяч підготованого особового складу. За радянськими штатними структурами це близько дивізії, а щоб дійсно завдати удару потрібен армійський корпус - до 40 тисяч особового складу, 825 танків, 2500 броньованих машин, 1000 артилерійських стволів і повітряне прикриття. Цього всього немає.

"З іншого боку, як сказав Ціцерон, що ближче крах імперії, то божевільніші її дії. Тому вони можуть зважитися на будь який крок. Проте зненацька нас застати вони вже не зможуть, як у лютому. І ситуацію вони не переламають. Це буде акт суїциду", - додав Петро Черник.

Як розповідав "Апостроф", США виділили Україні допомогу на 3 млрд доларів: що увійшло до нового пакету.