RU  UA

Чи зможуть росіяни взяти Соледар: військовий дав жорсткий прогноз

Заяви російських окупантів про нібито взяття під свій контроль міста Соледар на Донеччині неправдиві. Оборона населеного пункту побудована таким чином, що російським військовим дуже важко вибити звідти українських воїнів.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт Роман Світан.

"Північно-західна частина Соледара - залізнична станція "Сіль", 7 і 4 рудники "Артемсолі", так звана промзона - вбудована в загальну систему оборони, яка йде від Бахмута до Сіверська вздовж річки Бахмутка. Вздовж цієї річки тягнуться залізнична та автомобільна траси, які є природним укріпленням і Соледар вбудований у цей укріпрайон. Росіяни намагалися скинути наші війська з цього укріпрайону, але ми тримаємо і рудники, і промку. Залежно від обстановки, буде прийнято рішення, чи буде толк, якщо ми звільнимо весь Соледар, або оптимальний варіант все ж таки утримувати лінію оборони вздовж Бахмутки", – пояснює він.

Світан запевняє, що говорити про те, що Соледар зайняли або оточили російські військові не можна. Зайнято лише східну частину міста, звідки заходили росіяни, де знаходиться фактично повністю зруйнований приватний сектор.

Ще один факт, який вказує на те, що місто не знаходиться в оперативному оточенні, це те, що ЗСУ має можливість постачати у Соледар все необхідне.

"Є дуже багато доріг по насту, зараз хороша морозна погода, рухатися у бік Соледара зараз можна з різних напрямків. Тобто заходити та виходити з Соледара можна, місто забезпечується. Тому говорити про оперативне оточення точно неможливо", – зазначив військовий експерт.

Як писав "Апостроф", навіть якщо російським окупантам і вдасться захопити Соледар Донецькій області, для України це не буде катастрофою і не відкриє ворогові ворота для подальшого настання.