RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

День Василя 2023: як сьогодні відзначають свято і що не можна робити

В Україні християни східного обряду у ніч з 13 на 14 січня вшановують пам'ять святого Василя Великого та святкують Старий Новий рік. 14 січня називається в народі День святого Василя або Василів день.

"Апостроф" розповідає, що потрібно робити у цей святковий день та які заборони існують.

Читайте також: Привітання з іменинами в День Василя у віршах і картинках

Традиції у Василів день

Напередодні свята, 13 січня, українці відзначають Василів вечір або Маланку. Одна з головних традицій цього вечора - це "водити козу". Хлопці переодягалися у тварин та фольклорних персонажів і ходили до хат з поздоровленнями і жартівливими сценками, іноді з козою, як символ урожаю.

У православних церквах 14 січня читається літургія, що написав сам Василь Великий, який проповідував слово Боже та закликав до любові до ближнього і допомоги нужденним. Також у цей день святкують Старий Новий рік. Хлопчики та чоловіки ходили по домівках та посівали, аби забезпечити хороший урожай на наступний рік. Родини збираються разом за святковим столом, вони просять вибачення один в одного і загадують бажання.

Заборони у Василів день

У Василів день, 14 січня, не можна посівати жінкам, пускати їх першими до хати, брати і давати гроші у борг. Також заборонено рахувати монети та дрібні купюри, інакше у майбутньому доведеться гірко проливати сльози.

Раніше ми писали, які існують народні прикмети на Василів день.