RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Українців заманюють на фейковий телеграм-канал про відключення світла: як не потрапити

В Україні в телеграм-каналах розповсюджується бот, який нібито заздалегідь інформує про відключення електроенергії. Насправді ж його створили російські спецслужби для поширення паніки серед населення і дестабілізації ситуації у країні.

Про це повідомили користувачі соцмереж.

Російські спецслужби регулярно проводять інформаційно-психологічні операції (ІПСО), спрямовані на українців, щоб поширювати вигідні їм впливи й фейки, користуючись суспільним запитом на інфоромацію про відключення електроенергії в Україні.

Читайте також: Що таке ІПСО і як не дати ворогам себе залякати: поради військового психолога

Російські ІПСО проводяться у різних соцмережах та месенджерах, зокрема в телеграмі, де українці з початку повномасштабної війни звикли отримувати інформацію, наприклад, локального характеру.

Так, росіяни створили фейковий телеграм-бот, який повинен нібито повідомляти про актуальні адреси, де відключатимуть електроенергію. Вони розповсюдили його в месенджері із закликом переходити за посиланням, однак цього робити не варто, оскільки бот може збирати персональні дані, розповсюджувати фейки й дестабілізувати настрої населення.

За можливості попередьте своїх рідних і близьких, щоб вони не переходили за подібними посиланнями, навіть якщо їх надсилають знайомі люди - їхні акаунти могли "зламати" або ж вони самі "повелися" на фейк.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що СБУ продовжує боротьбу з тисячами агігаторів і десятками ботоферм, створених російськими спецслужбами, які поширюють фейки про повномасштабну війну.