Лайм

Що таке ІПСО і як не дати ворогам себе залякати: поради військового психолога

Андрій Козінчук поділився рекомендаціями

10 жовтня Росія атакувала Україну десятками ракет і дронів-камікадзе, і наступного дня обстріл продовжився. У зв'язку з масованою атакою багато людей ніби повернулися у 24 лютого, відчули паніку та розгубленість. Військовий психолог та офіцер ЗСУ Андрій Козінчук розповів, чому ракетні удари РФ носять усі ознаки ІПСО, що означає ця абревіатура і як не піддаватися на маніпуляції ворога.

Фото: Getty Images

"Після ракетних ударів вийшов плішивий і сказав, що це була "відповідь на тероризм", і він використовував "високоточну зброю виключно по військових об'єктах і об'єктах інфраструктури". Уже за цими ознаками ми можемо сказати, що це була банально інформаційно-психологічна спеціальна операція - ІПСО", - каже Козінчук на своєму YouTube-каналі "У моїй голові".

За словами психолога, ІПСО може проводитися у вигляді бойових операцій, інформаційних вкидів або дезінформації. Мета таких дій – маніпуляція противником чи своїми людьми.

"У 99% випадків ІПСО застосовується тільки на противника, але наш ворог використовує його і на своїх, - каже Козінчук. - Кримський міст "втомився", і це був смачний плювок в обличчя плішивого. Цей вид ІПСО - бойовий, спрямований на залякування противника та підняття власного статусу у своїх людей".

Як реагувати на ІПСО

"Коли ми на емоціях, ми думаємо не корою головного мозку, а лімбічною системою. Вона відповідає за емоції, а значить, ми можемо робити ірраціональні речі, піддаватися маніпуляціям", - пояснив психолог мету ІПСО.

Якщо під час чи після ракетних ударів вас скував страх чи ви запанікували, Козінчук радить кілька простих дій для самозаспокоєння:

  1. Відновіть дихання. Дихання по квадрату особливо рекомендується у разі паніки. На 4 рахунки зробіть вдих, потім на 4 – пауза, ще на 4 – видих, ще на 4 – пауза. І так зробіть хоч би 5-10 квадратів. Це допоможе діафрагмі рухатися, тіло зрозуміє, що ви ним володієте.
  2. Заземліться. Походіть, порухайтеся. Якщо вас трясе, потрясіть руками ще сильніше. Якщо ви хочете кричати – робіть це.
  3. Пийте воду, бажано – теплу.
  4. Усвідомте, де ви знаходитесь, наскільки очевидна ваша безпека. Якщо є альтернативне місце, подумайте, куди можна переїхати.
  5. Не забувайте про базові потреби: їсти, пити, спати. Будучи в ресурсі, ви зможете ефективно подбати про людей, за яких ви відповідаєте.

Чого не можна робити

"Не глушіть емоції алкоголем, тому що алкоголь посилює негативні емоції у стані стресу. Виражайте страх, відчуйте себе діяльним. Коли нам страшно і ми щось робимо, це означає, що ми можемо себе опанувати, - говорить Козінчук. - Також потрібно усвідомити, що ви перебуваєте у тому соціальному колі, що й раніше. Не самоізолюйтеся і ігноруйте сигнали свого тіла".

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Костянтин Грубич, який втратив доньку, висловився про результати розслідування її смерті

Донька ведучого Костянтина Грубича загинула внаслідок аварії у 2014 році - шоумен відповів, чи вдалося знайти винних

Олена Зеленська у розкішній вишиванці і трендових палаццо відвідала виставку в Києві: фото

Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у відкритті виставки "Гаага - Київ" у Музеї Ханенків - образ дружини президента

Антін Мухарський відреагував на заяви про свій виїзд з України та відповів, чи повернеться

Антін Мухарський пояснив, навіщо поїхав за кордон та відповів чи збирається повертатись - шоумен відреагував на пост Віктора Трегубова