RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

На Росію чекає розпад: що Кікабідзе говорив про Україну, війну та Путіна

У неділю, 15 січня, помер відомий грузинський співак, кіноактор та заслужений артист України Вахтанг Кікабідзе. Він активно підтримував Україну у війні з Росією, а також регулярно критикував Кремль, особливо російського диктатора Володимира Путіна.

"Апостроф" зібрав головні вислови Кікабідзе про Україну та РФ, які він озвучував за останні кілька років.

Читайте також: Це все мерзосвітно: Кікабідзе висловився про російських окупантів у Грузії та Україні

Про святкування розпаду СРСР та очікування такої ж долі для РФ

Як розповів Вахтанга Кікабідзе в інтерв'ю DW у 2018 році, він і його товариші святкували розпад Радянського Союзу.

"Навіть стіл накрив. Хлопці сиділи, гуляли і дуже сильно напилися тоді, я пам'ятаю. Такі незвичайні історії розповідали, всі пов'язані з цією подією. Напевно, якби він не розпався, вони в житті б рота не відкрили. Це, звичайно, був шок, але ми вже відчували, що це має статися", - сказав артист.

Він також провів паралелі між розвалом СРСР і нинішньої Росією. Хоча в крах Союзу важко було повірити, проте це все ж сталося.

"Коли ти в цьому котлі варишся все життя з дитинства, уявити важко, що таку величезну махину можна так рознести в пух і прах. Але Росія знову до цього йде, на мою думку", - підкреслив Кікабідзе.

Також актор висловився про державну символіку СРСР.

"Я ненавиджу герб Радянського Союзу, серп і молот. Це ж треба було, які мізки повинні були бути у нас, щоб такий герб країни придумати. Це все було пов'язано з, вибачте на слові, хріновим життям цієї величезної країни", - додав він.

Про російських окупантів у Грузії та Україні

Через рік грузинський артист розповів DW про російську окупацію в Грузії та Україні.

"Тема Росії - це вічна тема. Там (в Абхазії і Південній Осетії, - "Апостроф".) йде повзуча анексія, там постійно пересувають кордон, викрадають людей і потім просять за них викуп. Людина живе за загородженням на одній стороні, а дружина похована на іншому боці, і церква також на іншому боці. І він не може ні піти до церкви, ні принести квіти на могилу. Це все мерзосвітно - є такий вислів у росіян", - зауважив актор.

Кікабідзе переконаний, що, незважаючи на всі спроби роздрібнити Україну і Грузію, Кремль зазнає фіаско, тому що українці і грузини дуже люблять свою батьківщину.

"Так, років 15-20 тому я дивився виступ Жириновського, він говорив про поділ Грузії на губернії, а депутати слухали і аплодували. План в тому, щоб роздрібнити Грузію, зробити так, щоб тут погано жилося, і щоб потім Кремль сказав: ми вам допоможемо. І вони підуть сюди, ось це і є план. Маленьку країну погубити дуже легко. А більшу - важко. Не треба було їм лізти в Україну, це не маленька країна, і вони свою батьківщину дуже люблять", - підкреслив він.

За словами співака, грузини постійно відчувають загрозу з боку Росії, очікують чогось поганого, але молоде покоління не сидить склавши руки, а діє, виходить з протестами.

"Люди живуть в очікуванні чогось дуже поганого. І зараз це вирвалося назовні, тому така величезна кількість студентів вийшло. Вони дивляться на життя по-іншому, це треба враховувати. Все-таки в Кремлі уряд старих понять, а це час вже давно пройшло, вже давно почався рух в інший бік", - зауважив він.

На думку Кікабідзе, Росію дуже дратує те, що Грузія, як і Україна, прагне в НАТО, прагне до Заходу, і бажає бути демократичною країною.

Вахтанг КікабідзеФото: t.me/oleksiihoncharenko

Про Крим

У 2019 році грузинський артист дав інтерв'ю "Крим.Реалії", де розповів багато цікавого, у тому числі свою думку щодо окупації Криму.

"Я виріс зі знанням того, що Крим – це Україна. Щоправда, нам розказували, начебто цю територію Україні якийсь дідусь подарував. Ага, як Орджонікідзе свого часу наші території віддавав (Григорій Орджонікідзе, радянський державний і партійний діяч, голова Вищої Ради народного господарства СРСР, член політбюро ЦК ВКП(б) – "Апостроф".). Це чистої води окупація. Ніякої історичної справедливості в цьому немає", - сказав Кікабідзе.

За його словами, українці за своєю натурою націоналісти.

"Це сидить у них в крові. Вони просто так руки догори не піднімуть і не здадуться. Це треба розуміти тому, що сьогодні є анексований Крим і ніхто не знає, чим все закінчиться. Те, що у нас буде лише гірше, ми, грузини, знаємо. А з Україною так жартувати не можна. Знаєте, справа ще в тому, що Абхазія дуже маленька, а Південна Осетія – це взагалі 2-3 села, а Крим – це зовсім інша розмова", - пояснив артист.

Про Путіна

У тому ж інтерв'ю він розповів й про російського диктатора Володимира Путіна.

"У 2008 році всі політологи говорили, що у Путіна мізки працювали на відновлення Радянського Союзу (мова про "П’ятиденну російсько-грузинську війну" в серпні 2008 року – "Апостроф".). Але на нас зламалася палиця! Потім це перейшло в Молдову, кудись ще, і потім – до України. Це чистої води окупація, інтервенція. Найогидніше те, що нещодавно Путін закрив повітряну трасу до Грузії, Росія відмовилася приймати грузинські вина (йдеться про наслідки так званої "Гаврилівської ночі", що сталась 21 липня в Тбілісі – "Апостоф".). Таке враження, що він хоче поставити нас на коліна. Вже всі знають і розуміють, що нічого доброго від них чекати не можна. Я маю на увазі не російський народ, ні! Я маю на увазі Кремль і політику Кремля... Кремль дуже дратує, коли їх окупантами називають, але це так і нікуди від цього не втечеш", - сказав Кікабідзе.

"Путін видно хворіє, бореться за Радянський Союз. В мене таке відчуття. Йому подобається Сталін, як політик, який половину інтелігенції перестріляв свого часу", - також казав у програмі "Гостинний двір" він.

Про Зеленського

Грузинський артист також у 2019 році давав прогнози про майбутнє України із Володимиром Зеленським, який тоді тільки прийняв президентство.

"У Росії повинна прийти свіжа кров. Що мені сподобалось в Україні, так те, що Зеленський переміг. Дай Боже, щоб у нього все вдалось, я його добре знаю. Свіжа кров уже бачила, в якому «Г» вони жили, я маю на увазі людей до 40 років. І саме тому вони іншу вже політику будуть проводити. Якщо ж свіжа кров не прийде, а прийде старше покоління, яке вже було при владі, – тоді це мертвий номер. Росія – така цікава країна, її можна носити на руках, пишатися нею, але Кремль робить все для того, щоб всі їх лаяли, плювалися на них і ніхто не хотів з ними спілкуватися. Це страшна річ", - зазначив він.

Актор також дивувався у 2022 році, чим українці так образили Путіна, що він влаштував повномасштабну війну, і зізнався, що у захваті від Зеленського.

"Чим вони його (Путіна - "Апостроф") образили? Тим, що вони не хочуть до Радянського Союзу? Хочуть до Євросоюзу? Спочатку мені було Зеленського дуже шкода. Якраз він прийшов і в цей час все почалося. Але він виявився чоловіком справжнім. 80% хтось інший на його місці втік би", - висловив свою думку Кікабідзе.

Про підтримку України під час російського повномасштабного вторгнення

"Історія пишеться чорним по білому, тому всі злочини будуть покарені", - висловлювався грузинський артист щодо російської агресії в Україні.

Він вважав, що світ має продовжувати підтримувати Україну і не залишати українців на самоті у цій війні.

"Ніхто не може бути в безпеці, поки Росія продовжує цей військовий терор. Хто б що не говорив, але уряд Володимира Зеленського та український народ воюють і за них також", — сказав культурний діяч.

Вахтанг Кікабідзе заявив в інтерв'ю журналісту Дмитру Гордону, що Україна не повинна швидко передавати Росії полонених військовослужбовців.

"Ці будинки, які зруйновані, треба ж будувати... Це довга історія. Я б цих полонених звідти не випускав би, щоб вони працювали там, як прокляті і (відновлювали міста - "Апостроф") як німці (під час Другої світової війни - "Апостроф")", – сказав він.

Чоловік був переконаним, що в цій війні з Росією перемога буде за Україною.

У програмі "Гостинний двір" Кікабідзе назвав повномасштабну війну Росії проти України справжнім геноцидом. І того, що витворяє Путін по відношенню до українців, артист не бачив навіть у кіно.

"Це страшне видовище. Такого я не бачив навіть в кіно. Зараз міста, в які я раніше літав з концертами, - нічого нема. Все зрівняли з землею. Нічого не залишилося. А що ще називається геноцидом? Коли дітей вивозять, віддають у якісь далекі країни. Коли вибухають дитбудинки, коли підривають пологові, дитячі садочки. У мене язик не повертається", - зазначив він.

Раніше ми писали, що 11 жовтня 2021 року після тривалої хвороби померла дружина Вахтанга Кікабідзе, колишня прима-балерина Ірина Кебадзе.