RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Фейки про вручення повісток: яку дезінформацію розповсюджують у соцмережах

У кожній з областей України нібито існує список місць, де представники військкоматів ловитимуть ухилянтів та вручатимуть їм повістки.

Таку брехню, як пише ресурс Район. in.ua, масово розповсюджують деякі телеграм-канали.

Оскільки закон не регламентує місця вручення повісток, тому кожен бажаючий може переглянути список місць, де це відбуватиметься, щоб уникнути вручення повістки, пропонують телеграм-канали.

Читайте також: Вручення повісток на вулиці має проводитися згідно із законом: українцям вказали на важливий нюанс

"Від 11.01. 2023 року в Україні будуть вручати повістки будь-де, на вулиці, в парках, в магазинах, блокпостах та інших місцях. Оскільки закон не регламентує місце їх вручення. Дізнайтеся список місць, де вручають повістки в твоєму місті", – таке повідомлення поширюють у соцмережі.

Але інформація про окреслені території, де вручатимуть повістки є фейком, оскільки центри комплектування та соціальної підтримки не повідомляли про це ані на жодному з ресурсів.

Насправді мобілізація триває з 24 лютого 2022 року й повістку може отримати кожен чоловік призовного віку.

На думку фактчекерів, адміністратори пабліків поширюють подібні повідомлення свідомо, добре розуміючи, що маніпулюють суспільно важливою інформацією, яка допомагає авторам телеграм-каналів збільшувати свою аудиторію.

Адже, обравши, наприклад, Волинську область, користувачу потрібно підписатися на новий телеграм-канал "Доброго вечора, ми з Луцька". Після того, як адмін дає дозвіл на приєднання, обіцяної інформації про "список місць, де вручають повістки" там просто немає.

Раніше ми писали, що в Україні можуть по-новому викликати у військкомат.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.