RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Як можуть викликати у військкомат і що загрожує тим, хто не прийшов

В Україні на тлі загальної мобілізації військовозобов’язаним масово видають повістки до центрів комплектації. У разі неявки - загрожують штрафи.

Про це повідомляють журналісти ТСН.

Читайте також: Чому вуличні рейди з повістками знову стали актуальними: важливе пояснення

При цьому не всі повістки можуть мати юридичну силу. Йдеться про будь-які виклики шляхом телефонних дзвінків чи СМС, повістки, залишені у поштових скриньках чи вручені через родичів.

Повістки мають вручати особисто військовозобов’язаному представники Територіальних центрів комплектування (ТЦК).

Примітно, що сам факт вручення повістки не означає відправлення в армію. В основному це метод уточнення даних про військовозобов’язаного. Через війну відбулося масштабне переміщення людей, зокрема, військовозобов’язаних чоловіків, які мусять при переїзді стати на військовий облік за новим місцем проживання, однак часто цього не роблять.

Тож, наприклад, на умовному блокпосту можуть видати повістку, проте не мобілізаційне розпорядження.

Якщо людина, якій вручили повістку, не прийде для уточнення даних, їй загрожуватиме штраф. Його розмір коливається від 3400 до 5100 гривень. Кримінальна відповідальність можлива за ухилення від мобілізації.

Раніше ми розповідали про те, кого з українців не стосується мобілізація.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.