RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вогонь могли коригувати діти: нові подробиці про удар по Дніпру

Правоохоронці у Дніпрі після ракетного влучення виявили підозрілих підлітків, які, за попередньою інформацією, перед трагедією знімали один із об'єктів енергетичної інфраструктури. Ці діти були учасниками спеціальної гри, створеної окупантами виявлення таких об'єктів.

Про це повідомляє ТСН із посиланням на джерела в поліції Дніпропетровської області.

Читайте також: У Дніпрі піймали навідника ракет на ТЕС: фото та відео

По інформації СБУ, виявлення дійсно було, але зараз правоохоронці зі спецслужб з'ясовують причетність підлітків до коригування ракетного удару.

У спецслужбах заявили про те, що незабаром може з'явитися офіційна заява з цього питання, а замасковане вербування підлітків сьогодні не є рідкістю.

Так, у середині травня СБУ виявила трьох школярів, які довго стежили за блокпостом. На їхніх телефонах справді були знімки військових об'єктів та листування з росіянами.

Крім того, навесні 2022 року в Кіровоградській області підлітки фотографували блокпости, елеватори та транспортні колії. Ці знімки вони хотіли завантажити до програми та додати геолокацію.

СБУ виявила спеціальний мобільний додаток, через який у підлітків в ігровій формі виманювали геолокації та фотографії стратегічних об'єктів в Україні.

"Щоб залучити дітей до вибухової діяльності, агресор використав популярну ігрову програму для смартфонів. За її умовами, учасники шукають так звані "коробки" з віртуальними призами, які можна обміняти на електронні гроші. Під час проходження маршруту діти здійснюють фотофіксацію місцевості, зокрема об'єктів військової та критичної інфраструктури на території різних населених пунктів. Усю інформацію з геолокацій учасники квесту завантажують до бази ігрового додатку", - повідомляв речник СБУ Артем Дехтяренко

Повідомляється також, що доступ до адміністрування програми має підконтрольна спецслужбам РФ ІТ-компанія, зареєстрована в Європі. Вона займається поширенням платформ.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, що СБУ затримала на Львівщині російського агента , який наводив ракети окупантів по об'єктах критичної інфраструктури та стратегічних підприємств в Україні.