RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Удар балістичними ракетами по Україні: чому Росія почала використовувати С-400 і в чому їхня особливість

Для ударів по Києву Росія використала керовані зенітні ракети класу "земля-повітря" до комплексів С-400, вперше скориставшись ними як озброєнням "земля-земля".

Про це в інтерв'ю УНІАН розповів директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, військовий експерт Сергій Згурець.

Українська ППО спроможна збивати крилаті ракети, які летять з дозвуковою швидкістю, але коли ворог використовує ракети з більшою швидкістю, зокрема, у декілька тисяч кілометрів на годину (це стосується як ракет Х-22, так і ракет до комплексів С-300 та С-400), їх не встигають знешкоджувати з огляду на обмежені можливості ЗРК ще радянської розробки.

Читайте також: Новий масований удар по Україні може бути змішаного типу: на що чекати

Ракети X-22 та ракети 48Н6ДМ — це, власне, різні ракети. пояснив експерт.

Ракета Х-22 вважається крилатою, але вона є крилатою з високою швидкістю польоту. А ракети з ЗРК С-400 ворог запускає за балістичною траєкторією тобто вона фактично підіймається на 70 кілометрів вгору, а потім падає на об’єкт, який росіяни визначили для атаки.

З великою ймовірністю, ці ж самі ракети були використані 31 грудня під час ударів по Києву, зокрема по Протасовому Яру та по готелю. А раніше РФ вже таким чином використовувала ракети до комплексу С-300. Ними РФ, зокрема, обстрілювала Донецьку, Луганську, Чернігівську, Харківську, Миколаївську області.

Мова про ракети 5В55, яких у росіян було близько семи тисяч. Це - старі ракети, які стоять і на оснащені українських комплексів С-300. В ідеальному варіанті, їх дальність досягає до 100-130 кілометрів.

"Наразі можна говорити про те, що, починаючи з кінця 2022-го року, Росія почала перехід на використання нових ракет до нових комплексів. При цьому, робиться це для виконання суто терористичних завдань. Адже для влучення по землі ці ракети є достатньо умовно точними", - наголосив Сергій Згурець.

На тлі того, що інші крилаті ракети типу Х-55, Х-555, Х-101 українська ППО збиває, Росія розширює спектр застосування озброєння й підіймає рівень терористичної загрози. А для того, щоб і далі підтримувати його на достатньо високому рівні, РФ використовує ці ракети насамперед по Києву.

"І якщо ми говоримо про можливе використання з Білорусі, то всі наші міста, які раніше були за межами ударів з використанням росіянами систем С-400, опинились у зоні ризику", - вважає Сергій Згурець.

Раніше ми писали, що у суботу, 14 січня, російські окупанти завдали удару балістичними ракетами по критичній інфраструктурі столиці. Одна з ракет упала на житлові будинки у селі Копилів.