RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Вручення повісток на вулицях: чи є місця, де це незаконно

Чинним законодавством не передбачено місць, де представникам центрів комплектації або уповноваженим особам заборонялося би видавати повістки військовозобов’язаним.

Про це попередив юрист Ростислав Кравець.

За його словами, наразі в Україні немає такого місця, де не можна роздавати повістки.

Читайте також: У військкомат можна не йти? Українцям пояснили суть оголошень про мобілізацію у під'їздах

Разом з тим, чинне законодавство передбачає, щоб подібні документи були правильно заповнені. Кравець попереджає, що повістку військовозобов’язаним можуть вручити навіть у громадській вбиральні. Документ буде законним, якщо:

  • його вручали співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;
  • він оформлений з дотриманням усіх вимог (вказані ФІО, наявна печать центру комплектації та причина визову).

Якщо повістку видали без дотримання певних вимог - ви маєте право відмовитися від неї та скласти відповідний акт за участі свідків. За це, за словами Кравця, громадяни не понесуть ніякої відповідальності.

Якщо ж ви відмовилися від повістки без належних на те причин - законодавством передбачена відповідальність та можливий штраф.

"Якщо це відбувається, як зараз, розклеюються ці повістки на заборах, під'їздах тощо, то якщо ви не підете у військкомат, нічого страшного не станеться. Однак, якщо ви свідомий громадянин, то ви точно виконаєте свій обовʼязок", - резюмував юрист, пояснюючи нюанси діючого законодавства під час воєнного стану.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, що загрожує громадянам у разі відмови отримувати повістку.