RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Вручення повісток на вулицях: наскільки законна їхня роздача працівниками ЖЕКів

В Україні почали активно вручати повістки військовозобов'язаним громадянам для актуалізації військово-облікових даних, щоб держава могла розрахувати свій мобілізаційний ресурс. Зокрема, врученням повісток уже займаються і працівникі ЖЕКів.

Про те, наскільки це законно, розповіли в "Pro Гроші".

Зараз вручити повістку військовозобов'язаним громадянам можуть фактично в будь-якому місці, але займатися цим мають лише визначені законом особи, до переліку яких входять працівники ЖЕКу.

Читайте також: Вручення повістки у військкомат: з яких трьох причин її можна ігнорувати

"Знайти особисто саме ту особу та передати їй повістку досить важко. Саме тому іноді документи військкомат передає до компаній, сільрад та ЖЕКів. Після цього вони вже доставляють їх вам, якщо ви є військовозобовʼязаними", – пояснив голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Якщо вам хоче вручити повістку працівник ЖЕКу, то він зобов'язаний мати відповідну відомість, а ви повинні підписати документ, де чітко вказано дату й час прибуття до військкомату.

У разі відмови від повістки від представника ЖЕКу необхідно скласти відповідний акт зі свідками одразу на місці, однак на це мають бути законні підстави, адже без них людина може понести адміністративну відповідальність зі сплатою штрафу до 3500 гривень.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" повідомляв, які бувають штрафи для ухилянтів за відмову від повістки.