RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

ЗСУ матимуть суттєву перевагу: чим танки Leopard 2 перевершують російські Т-72

Збройні Сили України будуть воювати на сучасних німецьких Leopard 2, які мають суттєву перевагу над радянськими Т-72. Одна з головних відмінностей цих танків - дальність стрільби.

Про це написав військовий оглядач та головний редактор сайту "Апостроф" Денис Попович.

Зараз середній показник дальності стрільби радянського Т-72 залишається на рівні 1600 метрів, тоді як рекорд, зроблений на цьому танку за допомогою квантового дальноміру, становив лише 2100 метрів.

Читайте також: Які танки будуть краще бити росіян: порівняння Abrams та Leopard

"Кілька років тому я спілкувався з генералом Олександром Чаповським - командувачем НГУ у 1998-2000 роках. За радянських часів Чаповський служив у Німеччині (ГРВН). Він розповідав, що зі своїми підлеглими встановив рекорд, уразивши ціль на відстані в 2100 метрів з танку Т-72М за допомогою квантового дальноміру. Середній показник, за його словами, на той час складав 1600 метрів. Т-72М воюють й досі. Навряд чи там встановлені квантові дальноміри, навряд чи росіянами керує хтось на кшалт Чаповського, навряд чи підготовка мобілізованих російських танкістів краща за тих, хто служив у Німеччині", - розповів Попович.

Тим часом ефективність стрільби танка Leopard модифікації 2А4 із довжиною ствола гармати у 44 калібри (L/44) складає 4 км, тоді як модифікація 2А6 зі стволом у 55 калібрів (L/55) дозволяє стріляти на 5 км - саме вона надійде з Німеччини до України.

"Не думаю, що українські екіпажі Леопардів відкриватимуть вогонь з 4-5 км, швидше за все, битимуть кілометрів з трьох. Але це все одно не залишатиме старому Т-72 багато шансів на перемогу в дуелі з Леопардом. Особливо, якщо німця буде підтримувати БМП "Bradley" з протитанковими ракетами TOW", - додав військовий оглядач.

Як відомо, в Іраку у 2003 році БМП "Bradley" постійно відбивала "здобич" в американських танків Abrams, а саме: знищувала радянські танки.

"Це не проблема Т-72, бо його опонентом мав бути Леопард-1. Час минає, а техніка старіє. Леопард-2 - це вже наступний рівень. Це дуже добре, що ми отримаємо таку броню. Це буде суттєва перевага", - наголосив головред.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Польщі помітили ешелон із танками Abrams і БМП "Bradley".