RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Які танки будуть краще бити росіян: порівняння Abrams та Leopard

Західні партнери обіцяють надати Україні 321 танк, але особливого "фурору" призвели важкі американські Abrams та німецькі Leopard, які мають багато спільного та майже однаково кращі у бою, але між ними є й суттєві відмінності.

Про це повідомляє Auto24.

Читайте також: Російський крінж: чим відрізняються танки Т-72 від "Леопард 2"

M1A1 Abrams та Leopard 2A4 - різні гілки спільного проєкту MBT-70, коли США та Німеччина намагалися створити єдиний танк. Вони мають однакову вогневу потужність, але в Abrams краще система управління вогнем з якісними тепловізійними приладами та рівень бронювання, а у Leopard - маневреність та швидкість, бо він легше.

Двигуни в них теж однакові за потужністю, проте газотурбінний двигун американського танка трошки більше витрачає палива і складніший в обслуговуванні та ремонті. Двигун в Abrams - Honeywell AGT потужністю 1500 к.с. з автоматичною коробкою передач Allison X-1100-3B на 4 передніх та 2 задніх передачі, що дає велику потужність на рівні 24,4 к.с./т. Так, у російського Т-72Б3 - 18,3 к.с./т.

В Європі є тільки один оператор Abrams, тому заводський ремонт Abrams може проводитися силами Європейського командування сил США в Європі. Водночас Leopard 2 може ремонтуватися у Польщі, де давно експлуатується та самостійно модернизується.

Abrams споживає 4,3 л/км по дорозі та 8 л/км по бездоріжжю. Leopard 2 - 3,4 л/км по дорозі, а бездоріжжя - 5,3 л/км.

M1A1 Abrams

Якщо детальніше розглянути M1A1 Abrams, який спеціально створювався для протидії на полі бою радянсько-російським танкам та успішно це робив під час різних збройних конфліктів за межами Європи, оснащується 120-мм гладкоствольною гарматою M256, довжина ствола - 44 калібри від Rheinmetall. Головним боєеприпасом є підкаліберний бронебійний снаряд APFSDS-T M829 у різних варіантах, який прошивав радянські танки на операції "Буря у пустелі" за допомогою пенетратору зі збідненого урану та початковій швидкості 1,57 км/с.

Сучасний американський танк може успішно протистояти найсучаснішого захисту російських танків "Контакт-5". Перша секція з вольфраму займається нівелюванням динамічного захисту, інша - зі збідненого урану прошиває головну броню. Тому будь-який танк ЗС РФ може легко розсипатися від Abrams.

Навіть на старих моделях цієї техніки стоїть тепловізійний приціл високої чутливості з три- чи десятикратним збільшенням, між якими є можливість перемикатися. У сучасних є цифровий балістичний обчислювач, лазерний далекомір та інші стандартні для західної техніки системи.

Leopard 2A4

Навіть старі версії Leopard мають тепловізійні прилади від Zeiss та повністю цифрову систему, тому можна вести точний вогонь на ходу під час руху бездоріжжям на дальності до 5 км. Хоч бронювання у Leopard 2A4 не таке сильне, як у американського танка, але й він забезпечує захист від підкаліберних боєприпасів радянського зразка на дальності 1,5 км.

Leopard 2A4 важить 55 тонн, має 1500-сильний 12-циліндровий турбований дизель, що забезпечує значну потужність на рівні 27.3 к.с./т. Трансмісія Renk HSWL 354 - автоматична з 4-ма передачами переднього та 2-ма заднього ходу. Увімкнути реверс можна до повної зупинки, на швидкості до 8 км/год, швидкість обертання на місці - 10 секунд.

Leopard 2A6

Цей Leopard ймовірно також поїде в Україну на фронт. Він має кращу вогневу потужність і точність ведення вогню, навіть краще за американський танк, тому що тут стоїть гармата Rh-120 L/55, яка має подовжений ствол.

У моделі 2A6 посилене бронювання, нова система керування вогнем, замість гідравлічних поставили електричні приводи, а також командирську панораму. За рахунок нової системи танк важить більше за попередника - 7,5 тонн.

Раніше "Апостроф" публікував думку американських ЗМІ, чи можуть західні танки змінити хід війни в Україні.