RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Філарет пояснив, чому УПЦ МП не хоче відриватися від Москви

Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП) не має потреби в Москві, проте РПЦ дотримується іншої позиції.

Про це глава УПЦ Київського Патріархату, Святіший Патріарх Київський та всієї Русі-України Патріарх Філарет розповів в інтерв'ю "Апострофу".

Читайте також: На "Пашу Мерседеса" відкрили кримінальне провадження

"Не вони мають потребу в Москві, а Москва хоче володіти Україною. А як володіти, коли Україна незалежна держава? Через церкву. Щоб впливати на український народ. І в якійсь мірі Москва досягає цієї своєї мети. А наше завдання створити єдину церкву, незалежну від Москви, яка б служила своїй державі і своєму народу”, - заявив Філарет.

Він також нагадав, що Москва є головною причиною, чому в Україні розділена церква.

Читайте також: Духовна перемога над Росією: що означає богослужіння ПЦУ в Лаврі на Різдво

"Саме Москва, втративши Україну, коли ми стали незалежною державою, втратила і церкву. Кожен народ повинен мати свою незалежну церкву. Ми стали незалежними, наша церква стала помісною автокефальною, а Москві це не подобається. Їм не подобається, що Україна відійшла, тому вони хочуть через церкву тримати Україну під своїм впливом. І на превеликий жаль вони мають цей вплив через московську церкву в Україні. Тому у нас і іде боротьба: ми хочемо, щоб вони відокремились від Москви і щоб ми всі об’єдналися в одну українську церкву і служили разом своєму українському народу і своїй державі", - зазначив Патріарх.

Читайте повне інтерв'ю на "Апострофі": Росію більше не можна вважати великою державою - Патріарх Філарет