RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Москва продовжує "керувати": які важелі впливу на УПЦ МП збереглися у Кремля

Попри активізацію в Україні боротьби з впливом РПЦ, Москва продовжує зберігати важелі контролю над Українською православною церквою Московського патріархату (УПЦ МП).

Про це глава УПЦ Київського Патріархату, Святіший Патріарх Київський та всієї Русі-України Патріарх Філарет розповів в інтерв'ю "Апострофу".

Читайте також: Це не релігійне питання: чому потрібно закрити УПЦ МП в Україні

"Голова української церкви московського патріархату є постійним членом московського священного синоду, і там приймаються рішення, в тому числі, і по відношенню до України. А Онуфрій (предстоятель УПЦ МП – "Апостроф") приймає там участь. Так Москва і впливає. І не випускає зі своїх рук. Ставить таких єпископів, які їй угодні, а єпископ в свою чергу впливає на духовенство, а духовенство на народ" , - зазначив Патріарх.

Філарет також наголосив, що саме духовенство УПЦ МП не поспішає захищати свою країну.

"Йде війна, а духовенство московського патріархату яку позицію займає? В крайньому випадку нейтральну. Ми не втручаємось, це політика. Так вони кажуть. А якби вони були незалежними від Москви, то вони б так не говорили, що це не наша справа. Вони б захищали свою українську державу і свій народ. Натомість вони нейтральні: ми поганого Україні нічого не робимо, але і доброго нічого не робимо. А були б незалежні, робили б добре", - заявив Філарет.

Читайте повне інтерв'ю на "Апострофі": Росію не можна вважати великою державою - Патріарх Філарет