RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Це не релігійне питання: чому треба закрити УПЦ МП в Україні

Людмила Філіпович про процеси проти представників УПЦ МП

Людмила Філіпович про процеси проти представників УПЦ МП УПЦ МП заслужила на те, щоби їх закрили Фото: slovoidilo.ua

Українська держава має боротися з протиправною діяльністю Української православної церкви Московського патріархату лише законними способами. У нас немає переслідування за віросповіданням, ми викриваємо організації, які співпрацюють ворожим російським режимом. Відповідно СБУ фіксує всі факти антиукраїнської діяльності УПЦ МП і за діючим законодавством у нас є можливість призупинити роботу цієї організації та судити її представників. Таку думку в ефірі Апостроф TV виразила релігієзнавиця, докторка філософських наук, професорка ЛЮДМИЛА ФІЛІПОВИЧ.

Я думаю, що в СБУ всі факти антиукраїнської діяльності УПЦ МП зафіксовані. І зараз лише у рамках закону, адже ми правова держава, маємо боротися з цією організацією. Бо зараз лунають гасла, що треба усіх погрузити у товарняки та вивезти, як це робилося щодо українців у 40-х роках. Але так не можна вчиняти. Тут же міжнародні організація поставлять перед нами питання щодо нашого євроінтеграційного просування, бо в нас обмежується свобода віросповідання.

Дивіться: Страшний скандал в УПЦ МП: у Чернівецькій єпархії знайшли ноутбук із дитячим порно

Ніхто не збирається переслідувати цю церкву за їхнє переконання, систему догматів, або систему обрядів, які прийняті у церкві. За нашим законодавством церква відокремлена від держави і держава взяла на себе зобов'язання не втручатися у внутрішні справи церкви.

Але ніхто не збирався переписувати їм канони, чи обговорювати догмати. І претензії до цієї церкви не до їхнього віросповідання, а через те, що вони вирішили, що вони є недоторканними у нашій державі, що вони можуть жити так, як вони хочуть, творити все, що хочуть і при цьому не відчувати себе громадянами України. Вже в монастирях знаходили тих, хто мав прострочені російські та молдавські паспорти. Але у них є українські паспорти і вони в першу чергу громадяни нашої держави і судитимуть їх за українськими законами. І ніяких їм преференцій. Давайте уточнимо, що у нас переслідування не за віросповіданням, а за те, що ці люди співпрацювали з окупаційним, ворожим режимом, працювали на росію.

Читайте: Кінець московського патріархату: як влада вдарила по філії ФСБ у рясах

Зараз важлива позиція держави і ми її бачимо, тому що раніше говорили, що проблема цієї церкви буде вирішуватися після війни. Але ні, не після війни. Вже 9 місяців їде кривава бійня і терпіти на своїй території організацію, яка співпрацює з ворожою державою, не можна, тут парламент має сказати своє слово. Ми вже давно відкривали очі на те, що є така структура.

Це не означає, що церкву треба всю розмазати, вивезти у Сибір та закрити її існування. Але з церквою потрібно було працювати, а їй дали дуже багато прав і держава ніяк не могла визначитися у тих вимогах, які є в неї до будь-якої релігійної організації. Держава має захищати права та свободи свої громадян, і якщо з'являється якась структура, яка починає пропагувати ворожі ідеї, треба призупиняти таку діяльність.

Дивіться: СБУ оприлюднила "церковний" список РНБО: хто до нього потрапив

В рамках вже діючого законодавства є достатньо статей, які можуть призупинити протиправну діяльність цієї організації. Але церква не має юридичного статусу, тому якщо у законодавство будуть внесені зміни, вже буде зовсім інша ситуація. Але навіть в рамках сьогоднішнього законодавства можна боротися, якщо не з самою церквою, то з її представниками та засуджувати цих людей за наявності усіх доказів щодо їхньої протиправної діяльності.

Читайте також

Перетворити народ у націю: в Україні проходять святкування ювілею першої української Біблії

Ювілей Біблії Куліша відзначили науковими конференціями, концертами та виставками

"Русскій мір" чіпляється зубами: коли Києво-Печерська лавра очиститься від впливу Москви

Історія з передачею Києво-Печерської лаври державі ще не завершена – і триватиме щонайменше кілька місяців