RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Повістки для "недоторканних": як під час військового стану чиновників закликають на службу

У вівторок, 31 січня, всім чоловікам, присутнім на виконкомі міської ради у Броварах, вручили повістки – першим до лав ЗСУ запросили градоначальника Ігоря Сапожка.

Адвокат юридичної фірми Gracers Станіслав Польовий розповів "РБК", чи є законними такі дії.

Читайте також: Усьому виною звичка українців? Чому на вулицях почастішали рейди з врученням повісток

Він нагадав, що під час дії воєнного стану мобілізації підлягають усі громадяни України. Водночас місцева влада може складати списки броні на своїх працівників.

"Під час мобілізації призову на військову службу не підлягають військовозобов'язані народні депутати Верховної Ради на період своєї каденції навіть без бронювання", - уточнив фахівець.

Він розповів про те, що якщо людина під час мобілізації та у воєнний час заброньована органами державної влади та іншими органами — місцевого самоврядування чи КМУ, то її не можуть мобілізувати. Якщо ж ні – вручити повістку можуть і мерові.

Адвокат наголошує, що структурні підрозділи органів місцевого самоврядування зазвичай не забувають представляти писки із бронювання, більшість їх уже подали.

"І можна стверджувати, що всі міські голови були заброньовані, оскільки орган місцевого самоврядування здійснювати свої без керівника не може. І якщо мера мобілізують, він переходить на військову службу і вже не може здійснювати своїх повноважень", - розповів Польовий.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення порядку денного – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий заклик військовозобов'язаної людини на військову службу. Це звичайний процес у воюючій країні. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, чи можна забронювати військовослужбовця на роботі та кого стосується.