RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Усьому виною звичка українців? Чому на вулицях почастішали рейди з врученням повісток

Зараз в Україні часто фіксують випадки, коли представники військкоматів підходять до військовозобов'язаних громадян і вручають повістки прямо на вулиці, за що цей процес прозвали "вуличними рейдами". Однак це спричинено не "свавіллям" держави, а необхідністю розуміти мобілізаційний ресурс і оновити облікові дані про українців.

Про це "Апострофу" розповів юрист і адвокат Дмитро Бузанов.

В українському законодавстві не визначено місця, де дозволено чи заборонено вручати повістки, тому представники військкоматів цілком законно видають повістки на вулицях, біля магазинів, у парках тощо.

Читайте також: Повістка - не вирок: які бувають типи повісток і кому їх вручають

"Звучить аргумент, що раз не передбачено конкретних місць, то можна видавати повістки де завгодно. Так багато чого не передбачено в законах. Але у нас є стаття 19 Конституції, яка говорить про те, що чиновники діють саме в рамках того, що прямо передбачено. З таким самим успіхом можна надсилати повістки з комунальними платежами",- додав юрист.

Водночас у держави є необхідність підраховувати мобілізаційний ресурс, але це зробити складно, оскільки українці звикли не оновлювати свої облікові дані: не повідомляють про зміну місця проживання, роботи, навчання, хоч вони й зобов'язані це робити.

Якщо ж людина працює не офіційно чи живе без реєстрації, то військкомати не здатні відстежити її дані. Наприклад, облікові справи колишніх військових, поліцейських можуть просто "загубитися", унаслідок чого їх не вдасться мобілізувати, а замість них на військову службу в умовах воєнного стану потраплять громадяни без відповідного досвіду.

У зв'язку з цим військкомати почали активніше проводити перевірку облікових даних і вручати повістки прямо на вулиці.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Роздача повісток на вулицях: що насправді хочуть військкомати від українців