RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

На Київщині копачі піску з орбіти ексрегіонала спричинили екологічне лихо - розслідування

У селі Зазим‘я в Броварському районі Київської області, копачі піску спричинили вихід річки Десна з берегів, вода "забрала" більш як 15 метрів суходолу.

Про це розповів правозахисник ВГО "Стоп корупції" Роман Литвин, пише"Стопкор".

"У Броварському районі, у селі Зазим‘я, через неконтрольований видобуток піску вода забрала більше 15 метрів берега. У даному місці спецдозвіл на видобуток має ТОВ "СОБІ", яке, власне, тут і здійснює роботи", – розповів він.

Такі наслідки можуть трактуватися в ст. 240 КК України (порушення правил користування надрами, що призвело до завдання шкоди довкіллю). Частково під воду пішли прибережна зона, а також землі, що можуть перебувати у приватній власності.Активісти не знайшли керівництво на місці.

Раніше у селищі Погреби Броварського району на річці Десна службовими особами ТОВ "СОБІ" було організовано та здійснювався незаконний видобуток корисних копалин (піску) шляхом гідронамиву. Спецдозволу Держслужби геології та надр на видобуток піску на даній ділянці акваторії річки Десни у ТОВ "СОБІ" не було, про що свідчила офіційна інтерактивна карта спецдозволів "Геоінформ". Ділянка річки Десна, на яку був спецдозвіл № 04788 на видобуток піску, знаходилася на 1 км північніше по річищу та належала ТОВ "Надра Ресурс".Згідно з даними YouControl, засновниками компанії наразі є Анатолій Шалоплут та Сергій Надєєв."Київвлада" зазначає, що Надєєв та його товариші засвітилися в числі підрядників будівництва Дарницького залізнично-автомобільного мосту, а також в інших підрядах Мінтрансу.

За інформацією "КВ", ТОВ "СОБІ" за 8,06 млн грн з бюджету зміцнювало береги Київського водосховища в районі села Нові Петрівці та резиденції "Межигір'я". Їхнім компаніям могли належати земснаряди, які незаконно видобувають пісок біля Південного мосту.

Сергій Надєєв (або його повний тезка) був помічником у депутатів Віталія Хомутинника (Партія регіонів, 5 та 6 скликання) та Сергія Соболєва (Блок Юлії Тимошенко, 6 скликання).

Керівником ТОВ "СОБІ" з 2011 року є Ігор Мень.Якщо ж згадати історію видобутку піску в Зазим‘ї, то у 2018 році там засвітилося ім‘я такого собі Артура Кадирова, який нелегально видобував пісок у промислових масштабах. На той час донька Кадирова обіймала посаду прокурора Броварської прокуратури, хоча й заперечувала свою причетність до незаконного бізнесу. Згодом жінка перевелася до іншого підрозділу та посіла посаду прокурора Іванківо-Чорнобильського відділу Броварської місцевої прокуратури.