RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Від решти можна відмовитись? Як має виглядати "правильна" повістка у військкомат

Вже майже рік триває повномасштабна війна з російськими окупантами і діє режим загальної мобілізації. Повістки військовозобов'язаним можуть видавати будь-де, але вони мають бути оформлені належним чином.

Про це розповів адвокат Андрій Новак.

Він наголосив, що виписка повістки на місці не входить до компетенції представників Центрів комплектування чи інших осіб. Наразі існуюча практика, коли правоохоронці перевіряють дані, передають їх представникам Центрів комплектування, а вони вже на місці виписують повістки, за словами юриста, незаконна.

"Наголошую, повістка на момент вручення має бути заповнена і мати всі обов'язкові реквізити: прізвище, ім'я, по батькові військовозобов'язаного, адреса місця реєстрації, дата і місце, куди прибути, а також підпис військкомату та мокрий друк Центру комплектування. Якщо хоча б один із цих даних відсутня, порядок денний не може вважатися належним чином оформленим і неявка за таким порядком денним не може тягнути за собою будь-яку відповідальність", – пояснив адвокат.

Читайте також: Є три причини не приходити до військкомату після отримання повістки

Порядок денний також не повинен бути з ксерокопіями підпису та друку. Новак підкреслив, що якщо порядок денний не оформлений належним чином, можна відмовитися від його отримання на місці. В цьому випадку в акті відмови необхідно вказати підстави, на яких громадянин відмовляється від неї.

"Надалі при розгляді адміністративної справи вирішуватиметься, чи громадянин мав право її не отримувати, чи не мав. І відповідно, настане адміністративна відповідальність чи ні", - зазначив юрист.

Раніше "Апостроф" розповідав, наскільки законним є вручення повісток старого зразка і як виглядають нові бланки.